najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kirbi: Rusija nije ekonomski model koji Srbija može da sledi

Odlazeći američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da ne misli da postoji izbor između EU i Rusije, ali i da, takođe, ne misli ni da je Rusija ekonomski model koji Srbija može da sledi.

„Različite zemlje EU imaju različite odnose sa Rusijom. Ne mislim da postoji izbor između EU i Rusije. Ali ne mislim ni da je Rusija ekonomski model koji Srbija može da sledi. Teško da Srbija može da oponaša zemlju čija je ekonomija zasnovana na nafti, prirodnom gasu i niklu, a nemate ni toliki broj građana, ni toliku teritoriju“, rekao je Kirbi u intervjuu za „Danas“.

Na pitanje lista da li misli da uticaj Rusije u regionu može porasti do te mere da Rusija može biti alternativa za EU i NATO, odnosno alternativa koju bi Srbija mogla da izabere, Kirbi je odgovorio da ima utisak da je Srbija odabrala da se pridruži EU, kao ekonomskom modelu i modelu vladavine prava i mnogih drugih stvari, sistema vrednosti.

„Imate mnogo veću trgovinsku razmenu sa EU nego sa Rusijom. U 2015. opao je izvoz srpske hrane u Rusiju uprkos mogućnostima. Nedavna anketa koju sam video pokazala je da je Rusija za građane Srbije daleko od vrha privlačnosti. Pokazala je da bi 43 odsto Srba radilo u EU, 23 odsto u SAD i 11 odsto u Rusiji“, precizirao je ambasador SAD.

Američki diplomata je ocenio da je vidljivo mnogo toga što je Vlada ovde učinila da unapredi život građana Srbije na praktičan način.

„Drago mi je što i Srbija i Evropska unija smatraju da je Srbija na putu ka EU. Otvaranje poglavlja je ogroman korak napred. Što se mene tiče, Srbija je uvek bila evropska zemlja, u njenom središtu. Jedna od stvari koje sam naučio o starom Rimu jeste da su se rimski carevi rađali u Srbiji. Mi luckasti Amerikanci smo mislili da su rimski carevi iz Rima. Ispostavilo se da je četvrtina njih rođena u Srbiji“, rekao je Kirbi

On je još ocenio, govoreći o vanrednim izborima, da ima smisla što su sada izbori, jer, kako je dodao, Vlada mora da bude snažna, stabilna, efikasna u prolaženju kroz svih 35 poglavlja sa EU.

„Moj utisak je da će građani odlučiti da ostanu na evropskom putu, 24. aprila ili kada god“, dodao je ambasador Kirbi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike