U trendu

Knežević: Za Gošu stečaj jedini lek, Vlada će nastaviti da pomaže radnicima

Ministar privrede Goran Knežević ocenio je danas da je stečaj „jedini lek“ za Fabirku šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke i najavio da će Vlada nastaviti da pomaže radnicima te privatne firme da bi počeli da rade.

Knežević je za televiziju B92 rekao i da sve što Vlada može da uradi za tu fabriku spada u „kratkoročne mere“ jer se radi o privatnoj fabrici čiji vlasnik ne odgovara na poziv za razgovor.

Knežević je ponovo pozvao vlasnika Goše, odnosno kompanije Lisnart sa Kipra na razgovore.

„Mislim da je stečaj jedini lek za Gošu… a naša ideja je da pomognemo radnicima počnu da rade“, rekao je Knežević, napomenuvši da će možda tada vlasnik fabrike biti zaintesovan za razgovore.

Knežević, koji se radnije danas sastao s radnicima Goše, objasnio je i da u kratkoročne mere spada i obezebdjivanje posla sa kineskom kompanijom Hestil, koja je vlasnik smederevske železare, i drugim preduzećima.

Naglasio je i da se bez učešća vlasnika Goše u pregovorima ne može uraditi ništa konkretno.

Prema njegovim rečima, situacija je takva, jer se možda vlasnik neće složiti s nekom odlukom Vlade Srbije

Posle razgovora sa Kneževićem, predsednik Štrajkačkog odbora radnika Goše Milan Vujičić je izjavio da nije došlo do konkretnog pomaka i da se štrajk nastavlja.
On je rekao da je za pomak potrebno da za pregovarački sto dodje i vlasnik Goše.

Goša državi duguje više od 500 miliona dinara, a radnici nisu primili platu više od 20 meseci zbog čega štrajkuju od marta ove godine.

Vlada Srbije je radnicima isplatila jednokratnu pomoć od 60.000 dinara i izdvojila novac za pokrivanje troškova njihovog zdravstvenog osiguranja do kraja septembra ove godine.

Goša je od aprila ove godine u vlasništvu firme Lisnart čije je sedište na Kipru, a pre toga je njen vlasnik bio slovački ŽOS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)