U trendu

Ko ima stan u ovom gradu, zarađuje nedeljno 1.000 dolara

Oni koji su pre deset godina kupili stan u Stokholmu, zaradili su svakog dana po 1.000 švedskih kruna (120 dolara) – samo živeći u njemu.

Od 2006. godine, troškovi života su se u švedskoj prestonici udvostručili i danas je prosečna cena za kvadratni metar u centralnom delu grada 95.000 kruna (11.800 dolara), nadmašujući tako cene u evropskim mega gradovima poput Pariza.

„Ono što je drugačije u slučaju Stokholma jeste da cene nekretnina nisu pale nakon krize. Postojao je samo privremeni zastoj, pre nego što se trend oporavka ponovo nastavio“, izjavio je Per-Arne Sandegren, glavni analitičar kompanije Svensk Maklarstatistik, kompanije koja prikuplja podatke o švedskom tržištu stanova.

U Berlinu, još jednom gradu sa bumom cena nekretnina, prosečna cena je manja od pola: 45.000 kruna, kolika je bila cena u Stokholmu pre deset godina. Stan u Kopenhagenu u Danskoj je oko polovine cene u Stokholmu.

Dakle, ako ste imali sreće da kupite stan u Stokholmu 2006. godine, zaradili ste 1.200 kruna dnevno ili oko 8.400 kruna nedeljno (1.040 dolara), prenosi B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.