U trendu

Ko kaže da ne može: Vučić šleperom prošao kroz tunel

Veliki građevinski poduhvat je završen – novom deonicom autoputa E763 kreću prva vozila.

Auto put Ljig – Preljina nije danas otvoren uobičajenim presecanjem vrpce, već je grupa dece u narodnim nošnjama „protrčala“ i „odnela“ vrpcu svojim telima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prošao je u šleperu tunel Šarani na auto-putu Ljig-Preljina.

Vučić je pre nekoliko dana najavio da će to učiniti kako bi pokazao da nisu tačne tvrdnje iznete u pojedinim medijima da je tunel nizak i da kamioni ne mogu da prođu.

Vrednost ugovorenih radova za Ljig – Preljinu iznosila je 308 miliona evra, od čega je 300 miliona za radove uplaćeno iz budžeta Azerbejdžana, dok je osam miliona evra obezbeđeno iz budžeta Srbije, navodi se u saopštenju.

Građani, koji su na potezu od Čačka do Ljiga putovali Ibarskom magistralom ili će tek putovati otvaranjem nove deonice, dobili su bezbedniju, lakšu i kraću alternativu – Koridor 11, ističu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Deonica Ljig – Prelina na Koridoru 11 ne samo što je daleko bezbednija od Ibarske magistrale, koja važi za najopasniju deonicu u Srbiji, već je i oko 17 kilometara kraća, pa su procene, koje bi vozači od sutra mogli i da u praksi testiraju, da će se ovim putem od Ljiga do Preljine stizati za oko pola sata umesto za dosadašnjih oko sat vremena.

Čadež: Autoputem se otklanja najveća prepreka za investicije

– Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas da se otvaranjem autoputa Ljig-Preljina otklanja najveća prepreka koju je taj region imao po pitanju investicija.

On je, u izjavi Tanjugu, naglasio da su investicije i proizvodnja vezane za infrastrukturna čvorišta i koridore.

„Izgradnja autoputa Ljig-Preljina, dela koji ide ka zapadnoj Srbiji i Šumadiji ukloniće najveću prepreku koji je taj region imao kada su u pitanju investicije, a to je infrastruktura“, objasnio je Čadež.

On je preneo da, kada se god razgovara sa investitorima, jedno od glavnih pitanja se tiče infrastrukture, kako je lokacija povezana, kako se može stići do potrebnih destinacija i šta to znači za proizvod, odnosno da li je proizvod konkurentan.

Prema njegovim rečima, pospešivanje infrastrukture zanči zapošljavanje, direktne investicije i novu ekonomsku dinamiku u tom kraju.

„Infrastruktura, to jest putevi nisu samo važni da bi se stiglo sa jedne na drug tačku mnogo brže, već ima razvojni karakter“, zaključio je Čadež.

(Tanjug)

5 komentara
 1. Miki

  Drago mi je da su počeli autoputevi da se grade i u Srbiji. Međutim, ni u jednim novinama nema mape izgrađenog puta.

 2. Tihi

  40 km za 4 godine, u sred 21. veka. Mene bi bilo sramota.

 3. Solunac

  Daj odmah pet karata

 4. petar

  Kakav Ego manijak! Niti je on radio niti od svojih para platio a ON (demagog) u prvom planu!

 5. Vlada

  Brži od metka, jači od lokomotive…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike