U trendu

Komercbanka u gubitku od pola milijarde evra u II kvartalu

FRANKFURT – Komercbanka je iskazala neto gubitak od 527 miliona evra u drugom kvartalu 2021. godine u odnosu na dobit od 183 miliona evra u istom tromesečju lani, pokazuju danas objavljeni podaci drugog najvećeg zajmodavca u Nemačkoj.

Negativan finansijski rezultat je posledica aktuelne velike restrukture banke i otpisa jednog autsorsing projekta, izveštava Rojters.

U nastojanju da „okrene novi list“ i da se vati profitabilnom poslovanju pod novim glavnim izvršnim direktorom Manfredom Knofom, Komercbanka je pokrenula restrukturiranje vredno 2,0 milijarde evra, koje uključujue zatvaranje nekoliko stotina poslovnica i gašenje 10.000 radnih mesta.

„Sprovođenje ove strategije je na dobrom putu“, rekao je Knof, dodajući da je banka spremna da donosi teške odluke „ako bude potrebno“.

Analitičari procenjuju da će Komercbanka, koja je još uvek delom u vlasništvu države po osnovu spasilačkog paketa pomoći koji je dobila tokom finansijske krize pre više od jedne decenije, završiti celu 2021. godinu sa gubitkom.

Prošlog meseca, banka je najavila da će odustati od projekta prenosa poravnanja hartija od vrednosti na HSBC banku, te da će to rezultirati otpisom 200 miliona evra u drugom tromesečju. Odluka o odustajanju od tog projekta doneta je nakon što su identifikovani rizici za njegovu tehničku implementaciju, objašnjeno je tada iz Komercbanke.

Prihodi banke su u periodu april-jun ove godine iznosili 1,86 milijardi evra, što je pad od 18,1 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su operativni troškovi porasli na 1,7 milijardi evra u odnosu na 1,53 milijarde godinu dana ranije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.