U trendu

Komisija ispituje koncentraciju Banke Inteza i Delta holdinga

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je danas da je pokrenula postupak ispitivanja koncentracije koja je nastala kada je Banka Inteza preuzela poslovnu zgradu Delta holdinga.

U saopštenju se navodi da je koncentracija sprovedena iako nije prijavljena i odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

„Komisija za zaštitu konkurencije po službenoj dužnosti, pokrenula je postupak ispitivanja koncentracije koja je nastala sticanjem neposredne kontrole nad delom imovine-nepokretnosti, odnosno poslovnom zgradom društva Delta Holding d.o.o. od strane Banca Intesa a.d“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, Komisija će tokom postupka oceniti kriterijume iz Zakona o zaštiti konkurencije kojima se utvrdjuje dozvoljenost koncentracije, a naročito to što koncentracija nije prijavljena iako je to obaveza učesnika na tržištu.

Zakonom je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja, podseća se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.