U trendu

Komisija ispituje najavljeno spajanje Imleka i Niške mlekare

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije danas je objavila da je po službenoj dužnosti nastavila postupak ispitivanja spajanja beogradskog Imleka i Niške mlekare.

Kompanija Imlek je krajem oktobra ove godine saopštila da je potpisala ugovor o kupovini sto odsto vlasništva Niške mlekare, a za tu koncentraciju potrebno je odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije.

U saopštenju Komisije se navodi da je utvrdjeno da bi sprovođenjem prijavljene koncentracije Imlek učvrstio svoj položaj na tržištima otkupa sirovog kravljeg mleka, proizvodnje i prodaje mleka i mlečnih proizvoda, „budući da su Imlek i Niška mlekara direktni konkurenti, kao i da je Imlek najsnažniji učesnik na relevantnim tržištima“.

„Komisija će zato u ispitnom postupku dodatno oceniti sve zakonom propisane kriterijume na osnovu kojih se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a ne samo strukturu relevantnih tržišta i položaj učesnika u koncentraciji na njima“, ističe se u saopštenju.

Imlek posluje u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a otupljuje mleko od 3.800 proizvodjača.

Niška mlekara je medju pet najvećih mlekara u Srbiji, a mleko otkupljuje od oko 20.000 seoskih domaćinstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar