najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Komisija pokrenula postupak protiv EPS Distribicije

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je danas da je pokrenula postupak protiv EPS Distribucije Beograd zbog sumnje da je to preduzeće zloupotrebilo dominantan položaj.

U prijavi koju je aprila ove godine dobila Komisija navedeno je da EPS Distribucija diskriminiše komercijalne snabdevače električnom energijom stavljanjem u povoljniji položaj preduzeće EPS Snabdevanje prilikom ugovaranja pristupa sistemu za distribuciju električne energije.

Komisiji je predočeno da EPS Distribicija zaključuje tipske ugovore o pristupu sistemu za distribuciju električne energije kojima je predvidjena obaveza da svi komercijalni snabdevači prilikom ugovaranja pristupa sistemu deponuju sredstava namenskog (garantnog) depozita kao obezbedjenje plaćanja računa na ime tih usluga.

Prema navodima iz inicijative, takva obaveza nije predvidjena jedino za EPS Snabdevanje, čak ni u situaciji kada to preduzeća obavlja delatnost komercijalnog snabdevanja.

Ukazano je da je na taj način EPS Snabdevanje u povoljnijem položaju, a da EPS Distribucija, kao jedini operator distributivnog sistema u Srbiji, zloupotrebljava dominantan položaj.

Takodje, predočeno je da EPS Distribucija očitane podatke sa mernih uredjaja komercijalnim snabedvačima dostavlja sa zakašnjenjem od 15 dana, što izaziva probleme u njihovom radu.

Komisija za zaštitu konkurencije je na osnovu informacija i dokumenata koje je dobila od EPS Distribucije i Agencije za enegetiku procenila da su navodi iz prijave osnovani i da je potrebno spovesti postupak kako bi se utvrdilo da li EPS Distrubcija narušava konkurenciju na tržištu snabdevanja električnom energijom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike