U trendu

Kompanija GE se cepa na 3 dela- zdravstveni, avio i energets

NJUJORK – Poznata američka kompanija DŽeneral Elektrik (GE) podeliće se u tri preduzeća kojima će se trgovati na berzi, i koja će biti fokusirana na avijaciju, zdravstvo i energetiku.

Kompanija je danas saopštila da će formirati zdravstveno preduzeće početkom 2023, te da će početkom 2024. godine izdvojiti u zabno preduzeće i svoj energetski sektor, koji se bavi obnovljivom energijomu, energetikom i digitalnim poslovima, izveštava agencija AP.

Zdravstvena delatnost je treći po veličini segment u GE, koji proizvodi dijagnostičke sisteme za snimanje organa, uključujući magnetnu rezonancu, rendgen aparate, digitalnu mamografiju i dr. U bucuhoj zdravstvenoj firmi GE će zadržati 19,9 posto vlasničkog udela.

„Stvaranjem tri vodeća industrijska, globalna preduzeća, svako od njih će imati koristi od jačeg fokusiranja na svoju industrijsku delatnost, od samostalnog „krojenja“ alokacije kapitala i strateške fleksibilnosti za podsticanje dugoročnog rasta, čime će obezbediti veću vrednosti za kupce, investitore i zaposlene“, naveo je u saopštenju predsednik i glavni izvršni direktor GE, Lorens Kalp Junior.

Kalp će biti neizvršni predsednik zdravstvene kompanije, dok će Piter Arduini biti predsednik i generalni direktor preduzeća GE Healker od 1. januara 2022.

Za generalnog direktora preduzeća za obnovljive izvore energije, energetike i digitalnog poslovanja biće postavljen Skot Strazik, a Kalp će biti na čelu kompanije za avio-proizvodnju, zajedno sa DŽonom Slejterijem, koji će ostati glavni izvršni direktor.

Vazduhoplovstvo je najprofitabilniji deo poslovanja kompanije GE, a bavi se proizvodnjom motora za mlazne avione, vazduhoplovnih sistema, rezervnih delova i pružanjem usluga održavanja putničkih i vojnih aviona, uključujući lovce, bombardere, helikoptere…

Kompanija očekuje da će podela, tranzicija i operativni troškove iznositi oko 2,0 milijarde dolara, za šta će biti potrebno odobrenje borda direktora GE.

DŽeneral Elektrik, osnovan 1892. godine, transformisao se od velikog konglomerata, kakvim ga je napravio 1980-ih DŽek Velč, u mnogo manju i fokusiraniju kompaniju u smislu delatnosti.

Ova bostonska kompanija je takođe objavila danas da očekuje da će do kraja godine smanjiti dug za više od 75 milijardi dolara.

Akcije DŽeneral Elektrika su skočile za više od 8,0 posto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Vol Strita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar