U trendu

Kompanija iz Emirata ponudila7,9 mln evra za „Luku Novi Sad“

BEOGRAD – Kompaniju „P&O Ports Dubai“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponudila je cenu od 7,99 miliona evra za kupovinu „Luke Novi Sad“.

U Ministarstvu privrede je u 12,00 časova otvorena koverta sa finansijskom ponudom kompanije iz Emirata koja je bila jedini ponuđač za kupovinu „Luke Novi Sad“.

Utvrđeno je da je dostavljena dokumentacija u skladu sa uslovima tendera.

Ministarstvo je u decembru prošle godine raspisalo drugi tender za privatizaviju „Luke Novi Sad“ po početnoj ceni od 7,99 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je nekoliko puta pomeran, a krajnji je bio 1. mart.

Na prethodnom tenderu iz septembra prošle godine početna cena bila je duplo veća, odnosno 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda za kupovinu 99,4 odsto akcija tog preduzeća.

Pravo učešća na tenderu imale su firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih deset godina u kontinuitetu i da su u 2017. godini imale prihod od najmanje 30 miliona evra, kao i da su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od 1,4 miliona tona.

Kompanija „P&O Ports“ je u vlasništvu vlade Dubaija, i specijalizovana je za upravljanje malim višenamenskim priključcima, uključujući kontejnere, terminale za rasute terete i generalne teretne terminale, piše na zvaničnom sajtu te kompanije.

„Luka Novi Sad“ ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U kompaniji radi oko 150 ljudi.

To je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.