U trendu

Kompanija 'Plantaže 13. jul' demantovala navode ruske službe

Kompanija „13. jul  –  Plantaže“ iz Crne Gore danas je ocenila da je ruska državna služba za zaštitu potrošača neopravdano zabranila uvoz u Rusiju njihovih vina jer su ona po svim analizama ispravna i bezbedna.

U saopštenju, crnogorski proizvodjač vina navodi da su krajem februara 2017. godine dobili obaveštenje ruskog Rospotrebnadzora, organa za kontrolno-inspekcijske poslove u trgovini i zaštiti prava potrošača, da serije odredjenih vrsta njihovih vina imaju povišen nivo pesticida metalaksila i čestica plastike diphtalata, da je zbog toga takvo vino štetno i neispravno i da će morati da se povuče sa ruskog tržišta.

Posle toga su Plantaže uzorke svojih vina uzetih sa prodajnih polica trgovinskih lanaca u Rusiji poslali u nekoliko akreditovanih laboratorija, u Crnoj Gori, Srbiji i Španiji, i sve analize su pokazale da su u njima utvrdjene dozvoljene vrednosti svih navodno pronadjenih sastojaka.

Plantaže su, takodje, po dobijenim nalazima u Moskvi anažovale advokatski tim koji je podneo žalbu na nalaze na osnovu kojih je utvrdjeno da vino tog proizvodjača treba da bude povučeno iz prodaje u Rusiji, a istovremeno kod nadležnog suda je pokrenut postupak u kome je, već na prvom održanom ročištu doneta odluka da se obavi i „super-analiza“ u nekoliko nezavisnih laboratorija koje će biti odredjene na narednom ročištu zakazanom za kraj maja ove godine.

„Zabrinjavajuća je odluku o zabrani uvoza vina u Rusiju pre završetka sudskog postupka koji su Plantaže i njen distributer u Rusiji pokrenuli pred Moskovskim arbitražnim sudom“, navele su Plantaže i dodale da bi na ročištu u maju trebalo da bude prezentovana analiza nezavisnih laboratorijskih instituta i donesena sudska odluka o tom slučaju.

Po oceni Plantaža odluka ruske službe o zabrani uvoza njenih vina je „direktno i neopravdano“ usmerena ka ugrožavanju njihovog „kompanijskog poslovnog interesa  –  ne samo na ovom već i na drugim tržištima“.

„Poznato je da kompanija ’13. jul – Plantaže’ u 54 godine dugoj istoriji nikada nije došla u ovakvu situaciju, niti je imala zabeležen slučaj neispravnog uzorka svojih proizvoda ni na jednom tržištu, a danas izvozi vina u čak 42 države sveta, pa je začudjujuće da nijedna od tih država nije ‘razotkrila’ slične neispravnosti naših proizvoda“, saopštila je ta kompanija.

Ruska služba Rospotrebnadzor danas je na svom sajtu objavila da je zabranila uvoz u Rusiju proizvoda kompanije „13. jul-Plantaže“ sa obrazloženjem da nisu u skladu sa zahtevima kvaliteta i bezbednosti važećeg zakonodavstva u oblasti prava zaštite potrošača i sanitarno-epidemiološkog blagostanja stanovništva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar