U trendu

Kompanija Zijin Mining postuje zakone i građane Srbije

BOR – Kompanija Zijin Mining Bor, deo Zijin Mining grupe, saopštila je danas da u Srbiji kao i svuda u svetu posluje transparentno, uz striktno poštovanje domaćih zakona, vodeći računa o zaštiti interesa lokalnog stanovništva.
Kompanija navodi da su više puta u želji da javnost upute u proces otkupa jasno isticali da se taj proces odvija po zakonima Srbije, uz pristanak vlasnika parcela, po ceni koju utvrđuju licencirani sudski veštaci uvećanoj za bonus od 100 odsto, kao i bonus od 50.000 dinara po katastarskoj parceli.

„Upravo pod ovakvim za vlasnike nepokretnosti povoljnijim uslovima kompanija je zaključila ugovore sa 870 meštana, koji su svojevoljno odlučili da kompaniji prodaju svoju imovinu“, navodi kompanija.

Navode i da su u prethodnom periodu poštovali sve promene koje su usled opšteg rasta cena na tržištu uslovile i višestruko povećanje cena zemljišta.

Tvrde da su u odnosu na 2017. godinu cene kvadrata zemljišta u zavisnosti od vrste uvećane i do sedam puta, pa je tako cena kvadrata livade (4. – 8. klase) poskupela 659 odsto, šume i njive (1.-8. klase) 689 odsto, a sena pašnjaka (4.-8. klase) je skoro sedmostruko je viša.
„S obzirom na to da je u Srbiju došla preuzimanjem akcija Nevsuna i Friporta krajem 2018/2019. godine kompanija je nastavila ustanovljenu praksu koju su uvele kanadske kompanije, prilagođavajući se svim tržišnim promenama, nastalim u godinama nakon toga, ali trudeći se da građanima uvek obezbedi daleko bolje uslove od aktuelnih“, navodi se u saopštenju.
Tvrde i da su kad je reč o građevinskim objektima umesto realne tržišne cene za parcele sa oronulim i zapuštenim objektima isplaćivali tzv. zamensku vrednost, odnosno plaćali troškove izgradnje potpuno novih objekta na drugoj, zamenskoj lokaciji, u istoj kvadraturi, a pokazujući time svakog trenutka spremnost za saradnju i želju da se poštuje i zaštiti interes lokalnog stanovništva maksimalno.

Kompanija podseća da je usmerena na potrebe i pojedinaca i društva i da sve vreme teži da sa društvenom zajednicom, izgradi kvalitetan odnos i saradnju u cilju boljeg života svih njenih članova, a posebno lokalnog stanovništva.

Ulaganjima u brojne infrastrukturne projekte, ali i u oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture, sporta i konstantnom podrškom lokalnoj zajednici, kompanija pokazuje inicijativu da se zajedničkim snagama stvaraju nove društvene vrednosti i stalno unapređuju uslovi života na ovim prostorima.
Poručuju da će „kao ozbiljna, društveno odgovorna kompanija koja je u razvoj zajednice do danas uložila blizu 2,5 miliona dolara i dalje uvažavati potrebe svih članova lokalne zajednice“, čiji su, smatraju, ravnopravan deo, a pre svega dobronamerni partner i svesrdna podrška.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.