U trendu

Konferencija „Digitalizacija industrije u Srbiji“

NOVI SAD – U Master centru Novosadskog sajma danas je počeo trodnevni SEE-IT SUMMIT, prvi internacionalni događaj u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) u Srbiji.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici ambasada i državnih organizacija i institucija, kao i domaći i svetski stručnjaci i predstavnici internacionalnih i domaćih kompanija i udruženja iz ove oblasti.

Otvarajući ovaj skup ambasador je Nemačke Tomas Šib poručio da je veoma važno što je Vlada Srbije u Strategiji razvoja industrije informacionih tehnologija za period 2017-2020, kao opšti cilj uspostavila poboljšanje nivoa primene informacionih tehnologija u svim oblastima industrijske i privredne aktivnosti.

„Kroz niz programa nemačko-srpske razvojne saradnje mi podražavamo razmenu primera najbolje prakse, tehnologije i znanja između dve zemlje, a važan deo tog procesa je osnivanje Centra za digitalnu transformaciju pri Privrednoj komori Srbije“, rekao je Šib.

SEE-IT SUMMIT traje tri dana, a sutra se kao deo programa održava konferencija „Digitalizacija industrije u Srbiji’, na kojoj će biti reči upravo o načinu rada Centra za digitalnu transformaciju (CDT) pri PKS, koji je osnovan u okviru projekta Razvoj privatnog sektora u Srbiji PSD, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a u saradnji sa Privrednom komorom Austrije (WKO) i Privrednom komorom Srbije.

Najavljujući sutrašnju konferenciju, rukovodilac PSD projekta, Tomislav Knežević kazao je da primena digitalizacije u bilo kojoj fazi industrijske i privredne delatnosti, od proizvodnje do marketinga, pojeftinjuje i unapređuje poslovanje, te da uvođenje ICT tehnologije i postupaka ne samo da je poželjno,već i neophodno da bi se dostigli standardi konkurentnosti na tržištu, posebno internacionalnom.

Cilj Centra za digitalnu transformaciju pri PKS, kao i niza aktivnosti koje sprovodimo u saradnji sa privrednim udruženjima, je da na najkonkretniji način pomogne privrednicima u Srbiji da savladaju izazove u ovoj oblasti. U okviru Centra je u to ime uspostavljena mreža sertifikovanih konsultanata za digitalizaciju poslovanja, koja je stavljena na raspolaganje malim i srednjim preduzećima, naveo je Knežević.

U prepodnevnom delu konferencije „Digitalizacija industrije u Srbiji“ srpski i nemački stručnjaci prezentovaće internacionalne trendove u ICT industriji, studije slučaja u Srbiji, kao i aktuelne alate i rešenja.

U popodnevnom delu konferencije, biće održani konsultantski sastanci sa stručnjacima i individualni B2B susreti.

Takođe, tokom konferencije, svoje aktivnosti predstaviće poslovni partneri iz oblasti automobilske i mašinske industrije, logistike, kao i organske poljoprivrede

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.