U trendu

Konkurs za izbor izuzetne destinacije Evrope u Srbiji

BEOGRAD – Turistička organizacija Srbije (TOS) raspisala je konkurs za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji, na temu zdravstvenog i velnes turizma, a ima za cilj da prepozna i nagradi manje razvijene i poznate destinacije u našoj zemlji.

TOS je saopštio da je konkurs raspisan u okviru projekta Evropske komisije pod nazivom European Destinations of Excellence (EDEN), koji se sprovodi u 16 evropskih zemalja članica ili kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a TOS je nosilac projekta u Srbiji.

Konkurs u Srbiji biće otvoren do 16. avgusta, a poseban naglasak biće stavljen na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju – uredbom utvrđeno područje banje i/ili klimatskog mesta, zaštićeno područje – nacionalni park, park prirode, predeo izuzetnih odlika, opšti ili specijalni rezervat prirode, spomenik prirode, zaštićeno stanište, kao i rezervat biosfere UNESKO.

Na Svetski dan turizma, 27. septembra, u Beogradu će biti održana nacionalna dodela EDEN nagrada i proglašene pobednička i dve prateće destinacije.

Njihova međunarodna promocija biće obavljena kroz posebnu publikaciju posvećenu tom projektu, kao i putem sajtova Turisticke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža.

One će takođe biti uvršćene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“ (EDEN Network), čiji ciljevi su razmena dobrih primera i prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog razvoja turizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.