Konkurs za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji

BEOGRAD – Turistička organizacija Srbije (TOS), kao nosilac projekta Evropske komisije pod nazivom European Destinations of Excellence – EDEN, raspisaće 15. jula četvrti po redu konkurs za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji – EDEN 2019.

Tema ovogodišnjeg EDEN projekta, koji se sprovodi u 16 evropskih zemalja ili kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, jeste „zdravstveni i velnes turizam“, i ima za cilj da prepozna i nagradi manje razvijene i manje poznate destinacije koje svojom turističkom promocijom obuhvataju i ponudu ovih kategorija turizma.

To je najavljeno danas na konferenciji za novinare u TOS-u.

Rečeno je da će konkursom u Srbiji, koji će biti otvoren do 16. avgusta, poseban naglasak biti stavljen na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju uredbom utvrđeno područje banje i/ili klimatskog mesta, zaštićeno područje – nacionalni park; park prirode; predeo izuzetnih odlika; opšti ili specijalni rezervat prirode; spomenik prirode; zaštićeno stanište i rezervat biosfere UNESKO.
Na Svetski dan turizma, 27. septembra, u Beogradu će biti održana nacionalna dodela EDEN nagrada i proglašene pobednička i dve prateće destinacije, navodi se u saopštenju.

Njihova međunarodna promocija biće obavljena kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i preko sajtova Turističke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža.

One će takođe biti uvrštene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“ (EDEN Network), čiji ciljevi su razmena dobrih primera iz prakse među nagrađenima i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog razvoja turizma.
Obrazac za prijavu na konkurs, kao i lista opština u Srbiji koje su kvalifikovane za učešće na konkursu, moći će da se preuzmu na sajtu TOS-a od ponedeljka 15. jula, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike