U trendu

Konkurs za pomoć u zapošljavanju ranjivih grupa do 3.novembra

BEOGRAD – Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) objavila je konkurs za mala, srednja i velika u okviru programa za obezbeđivanje stručne prakse i zapošljavanje ranjivih grupa u Srbiji.

Reč je o konkursu „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, a prijave ne konkurs se mogu poslati do 3. novembra, navedeno je u saopštenju.

Programa organizuje GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i uz stručnu podršku GFA consulting group.

GIZ je naveo da program ima za cilj da pruži podršku korisnicima za bolje pozicioniranje na tržištu rada, kroz kratkoročne i dugoročne, formalne i neformalne obuke, pomoću kojih im se povećavaju šanse za zaposlenje.

Takođe, program podrazumeva saradnju sa preduzećima i kompanijama kojima je potrebna podrška u regrutaciji, selekciji, obukama i zapošljavanju pripadnika marginalizovanih grupa.

Program nNmačke razvojne saradnje okupljaju se preduzetnici, mala, srednja i velika preduzeća koji zapošljavanjem žele da pruže podršku marginalizovanim grupama da unaprede svoja znanja i veštine, bolje se pozicioniraju na tržištu rada i povećaju zapošljivost.

U saradnji sa privatnim sektorom, organizuju se specijalizovane prakse i obuke za potrebe poslodavaca, a jedan od elemenata programa je saradnja sa preduzećima i kompanijama kojima je potrebna podrška u regrutaciji, selekciji, obukama i zapošljavanju pripadnika marginalizovanih grupa.

Deo programa koji je fokusiran na unapređenje zapošljivosti i zapošljavanje marginalizovanih grupa i realizuje ga GFA konsalting grup do sada ima 589 učesnika u obukama i edukacijama, a koje su rezultirale sa preko 300 zaposlenih polaznika.

Svi polaznici pripadaju marginalizovanim grupama, kao što su Romi, povratnici iz drugih zemalja, žene, mladi, dugoročno nezaposleni, osobe starije od 50 godina, osobe sa invaliditetom, osobe koje žive u ruralnim područjima i drugi.

Kompanije koje budu učestvovale u podršci mogu da očekuju ko-finansiranje dela troškova obuke i nadoknada, kao i podršku, ukoliko im je potrebna, pri regrutaciji i selekciji kandidata i mentorskoj podršci tokom obuke i saradnje sa GIZ-om.

Više informacija o javnom pozivu, kriterijumima za učešće i ocenjivanje mogu se naći na: .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.