U trendu

Konte: U projektu „Pojas i put“ zaštitićemo strateške aktive

RIM – Italija će zaštititi svoju stratešku infrastrukturu, kao što su telekomunikacije, i izbeći transfer vitalne tehnologije u okviru planiranog sporazuma sa Kinom, izjavio je danas italijanski premijer Đuzepe Konte.

Konte je za italijanski list „Korijere dela sera“ rekao da Italija proučava mehanizme za kontrolu komercijalnih sporazuma koji će biti potpisani u okviru memoranduma o razumevanju sa Kinom o realizaciji projekta „Pojas i put“, kao i druge mere za zaštitu strateških aktivnosti i nacionalnih interesa, prenosi Rojters.

U odvojenim komentaru za taj list, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Garet Markis je upozorio da je taj sporazum „politički opasan“.

„U nekim dobro dokumentovanim slučajevima Kina je bila u mogućnosti da, kao garancije, dobije stratešku imovinu zemalja koje nisu bile u stanju da otplate svoje dugove“, preneo je taj list citirajući Markisove reči.

Kina demantuje da su projekti iz inicijative „Pojas i put“ za izgradnju globalne transportne i trgovinske veze u više od 60 zemalja, zamka za dugove.

List „Korijere“ piše i da je Bela kuća upozorila Italiju da sa njom više neće deliti osetljive informacije, kao što su obaveštajni podaci, ako italijanska vlada bude kupovala opremu od kineske telekomunikacione kompanije Huavej.

SAD su pozvale sve svoje saveznike da ne koriste proizvode Huaveja, najvećeg svetskog proizvođača telekomunikacione opreme, jer bi, kako tvrdi Vašington, oni mogli da omoguće zvaničnom Peking da špijunira druge države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.