U trendu

Kopač: Novi predlog strategije za energetiku realniji

Novi Predlog Strategije razvoja energetike Srbije je realniji od prethodne verzije jer se oslanja na saradnju i resurse u regionu, a uzeto je u obzir i odustajanje od Južnog toka, ocenio je danas direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač. 

„Nekih velikih projekata kao što je bio Južni tok ili bilo koji drugi tok nema i neće ih biti u nekoj bližoj budućnosti, i treba se osloniti na sopstvene snage i snage regiona“, rekao je Kopač u javnoj debati o predlogu Strategije razvoja energetike Srbije do 2025. godine, sa projekcijama do 2030.

On je ocenio da je region bivše Jugoslavije već imao dobra energetska rešenja i da bi sada neka od njih trebalo ponovo aktivirati. 

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice je rekao da se energetska politika u Srbije, kao članice energetske zajednice, sve više određuje u skladu sa zajedničkom energetskom politikom EU, koja nije statična. 

Dodao je da Srbija već u ovoj fazi integracija može da malo utiče na evropske politike u toj oblasti. 

Kopač je rekao da postoji teoretska mogućnost da se usvajaju propisi koji će važiti za 28 članica EU i osam članica Energetske zajednice, a prvi takav akt mogao bi biti donet sledeće godine na osnovu primedbi Srbije u vezi sa sigurnim snabdevanjem gasom. 

„To će biti nešto veliko jer će pokazati kako funkcioniše panevropski energetski prostor“, rekao je on. 

Kopač je rekao da u Evropskoj uniji članice zadržavaju pravo da odlučuju o nekim pitanjima u energetici, poput energetskog miksa, odnosno izvora energije, i dodao da će to tako i ostati.  

Predlog Strategije razvoja energetike bi, kako je rekla predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije Aleksandra Tomić, trebalo da se nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije u okviru redovnog zasedanja od 1. oktobra. 

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović rekla je da je predlog strategije koji je trebalo da bude usvojen zajedno sa novim Zakonom o energetici krajem prošle godine morao da se menja zbog promena na tržištu gasa, odnosno odustajanja od izgradnje Južnog toka. 

Strategija je, prema njenim rečima, usklađena i sa novim Zakonom o energetici, kojim je u srpsko zakonodavstvo prenet Treći energetski paket.

Ona je dodala da je Strategija spisak onoga što treba uraditi i scenario kojem treba težiti, a da je mnogo važnije kako će se sprovoditi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.