U trendu

Kopač: Uslovi EZ ne mogu ugroziti gradnju gasovoda kroz Srbiju

BEOGRAD – Uslovi Energetske zajednice za gasovod kroz Srbiju, od bugarske do mađarske granice, nikako ne mogu ugroziti njegovu gradnju, izjavio je danas direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač i naveo da su oni uglavnom vezani za moguću konkurenciju.

“Mislim da to nisu preterani uslovi koji bi na bilo koji način ugrozili izgradnju gasovoda i siguran sam da ćemo u daljoj konstruktivnoj komunikaciji sa regulatorom i sa ministarstvom objasniti sve dileme. Pozitivan sam”, rekao je Kopač odgovarajući na pitanje novinara da li bi projekat mogao da bude doveden u pitanje ukoliko Srbija ne ispune uslove Energetske zajednice.

On je, posle sednice skupštinskog Odbora za privredu, naveo je da je u obimnom mišljenju Energetske zajednice, koje je danas objavljeno na njenom sajtu, puno predloga i uslova vezanih uglavnom za otvaranje kapaciteta za moguću konkrenciju.

Objasnio je da se pojedini kapaciteti odnose na one na bugarsko-srpskoj granici, nešto na mađarsko-srpskoj granici i unutar Srbije na tri mesta gde će taj gasovod biti priključen na unutrašnu mrežu u Srbiji, ali nije želeo da govori o preciznim procentima kapaciteta.

“Što se procenata tiče, sve je na veb stranci. To su različiti procenti. Neki kapaciteti su na dugi rok, nešto je na kraći rok, procenti su na bugarsko-srpskoj granici drugačiji od procenata na srpsko-mađarskoj, ne bih ulazio u detalje”, kaže Kopač koji je novinare uputio na mišljenje Energetske zajednice objavljeno na 35 stranica.

Među uslovima su, dodaje, i obavezna prodaja gasa preko aukcija unutar Srbije.

Upitan o izjavi direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića da će, kada se izgradi gasovod od bugarske do mađarske granice, ostati slobodan za konkurenciju gasovod koji kod Horgoša ulazi u Srbiju iz Mađarske i da li bi to bilo dovoljno za tržišnu utakmicu, Kopač kaže da postojeća intekonekcija kod Horgoša ima dosta slobodnog mesta.

“Ako bi tamo bio omogućen pristup treće strane već sada bi se mogao uvoziti gas iz Mađarske gde dolazi ruski gas, ali i norveški i danski i iz drugih izvora, tako da bi se ta konkrencija mogla ostvariti već danas, ali to nije tako”, naveo je Kopač.

Dodao je da je jedan od uslova u mišljenju Energetske zajednice taj da se do kraja ove godine oslobodi pristup treće strane na Horgošu, te da je taj proces u toku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar