U trendu

Koreja izbacuje Japan sa svoje trgovinske „bele liste“

SEOUL – Južna Koreja je saopštila danas da planira da od septembra izbaci Japan sa svoje „bele liste“ zemalja sa povlašćenim trgovinskim statusom, što je, kako ocenjuje agencija Rojters, revanšistički potez koji produbljuje diplomatski i trgovinski jaz između dve zemlje.

Stroži trgovinski propisi, uključujući i potencijalne dugotrajne procedure za dobijanje izvoznih dozvola, primenjivaće se na isporuke robe iz Južne Koreje u Japan.

Korejski ministar industrije Sung Jun-mo rekao je da će Japan biti stavljen u novoformiranu trgovinsku kategoriju zemalja koje se u svojim sistemima kontrole izvoza ne rukovode u skladu sa „međunarodnim principima kontrole izvoza“.

Park Tae-sung, visoki zvaničnik iz ministarstva trgovine Južne Koreje, naveo je da je Japan postao prva država koja je svrstana u novu kategoriju zbog neprikladnih trgovinskih praksi, ali nije izneo detalje.

Odnosi između dve zemlje su su pogoršali nakon prošlogodišnje presude Vrhovnog suda Južne Koreje da japanske kompanije treba da obeštete Južnokorejce koje su regrutovali kao prisilnu radnu snagu tokom Drugog svetskog rata.

Japan je ranije ovog meseca objavio da „skida“ Južnu Koreju sa sopstvene „bele liste“ zemalja koje uživaju minimalna trgovinska ograničenja, pozivajući se na narušeno poverenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.