U trendu

Koreja naredila kamiondžijama koji štrajkuju da se vrate na posao

SEUL – Južna Koreja je naložila danas kamiondžijama-štrajkačima u industriji čelika i petrohemije da se vrate na posao, čime je proširila raniju naredbu o radnoj obavezi za radnike koji štrajkuju u industriji cementa.

Korejski premijer Han Dak-so je na početku sednice vlade, koja je uživo prenošena, rekao ministrima da izdaju naredbu o „radnoj obavezi“, izveštava Rojters.

Desetine hiljada kamiondžija koji štrajkuju traže da program podizanja minimalne zarade bude trajan i širi. Vlada je to do sada odbijala, ali je najavila mogućnost produženja tog programa sa sadašnjih tri godine.

Opoziciona Demokratska stranka, koja ima većinu u parlamentu, odlučila je da podrži vladin predlog o produženju programa, navode mediji.

„Vlada ostaje nepokolebljiva. Apsolutno moramo da prekinemo začarani krug neopravdane organizovane sindikalne akcije“, rekao je Han.

Jedan visoki sindikalni funkcioner je izjavio da dalji pregovori nisu planirani.

Drugi po redu štrajk u Južnoj Koreji u poslednjih manje od šest meseci poremetio je snabdevanje robom, počev od isporuka goriva za vozila, što je zemlju koštalo 3,5 biliona vona (2,66 milijardi dolara) u prvih 12 dana štrajka, saopštila je vlada ove nedelje.

U štajku je otprilike trećina vozača od 2.000 cisterni sa gorivom, a do srede popodne je u zemlji ostalo bez goriva 78 benzinskih stanica, od kojih su mnoge u regionu metropole Seul, prema vladinim podacima.

Vlada je prošle nedelje izdala naredbu o „radnoj obavezi“ kako bi 2.500 vozača-štrajkača u cementnoj industriji vratila na posao.

U celoj Koreji štrajkuje oko 35 odsto od 2.600 vozača cisterni, navode mediji, pozivajući se na Ministarstvo industrije.

Isporuke čelika su pale na 48 odsto normalnog nivoa, a isporuke petrohemijskih proizvoda su potonule na oko 20 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja, izrazivši bojazan da će to naneti štetu proizvodnji automobila i brodova.

Petrohemijske kompanije razmišljaju da već ovog vikenda smanje proizvodnju zbog nestašice sirovina.

Ovo je prvi put da je vlada izdala naredbu o „radnoj obavezi“ kojom je prisilila radnike koji štrajkuju da se vrate na posao.

Nepoštovanje naredbe od strane radnika može dovesti do otkaza ugovora o radu, tri godine zatvora ili novčane kazne do 30 miliona vona (22.550 dolara).

Vlada je saopštila da je njena naredba bila efikasna u vraćanju kamiondžija-štrajkača na drumove, a iz sindikata najavljuju da će preduzeti pravne mere uz pomoć ovlašćenih advokata za radno pravo kako bi se oglušili o naredbu.

Pojedine kamiondžije kažu da gubitak prihoda tokom štrajka vrši pritisak na vozače u pogledu daljeg učešća u industrijskoj akciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.