U trendu

Koridori: Nismo mi krivi nego loše vreme na gradilištima

Preduzeće Koridori Srbije saopštilo je danas da je slabije povlačenje kreditnih sredstava u prvom kvartalu godine moguće objasniti uslovima na gradilištu, odnosno vremenskim uslovima koji su vladali u Srbiji u tom periodu. 

„U prva dva meseca ove godine teško je bilo očekivati od izvodjača da ispune planove u izvodjenju radova s obzirom na vremenske uslove koji su u tom periodu bili u Srbiji. Trošenje kapitalnih investicija ne može se gledati na par meseci već na godišnjem nivou, samim tim da dok je zimski period nema ni obavljanja gradjevinskih radova, pa nema ni trošenja“, navodi se u saopštenju Koridora.Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je ranije da je Srbije potrošila sedam milijardi dinara manje sredstava od planiranih investicija u prvih pet meseci i da odgovor zbog čega je tako treba tražiti u preduzećima Koridori Srbije. 

On je rekao da to nije dobro, jer se tu ne radi o uštedi, kao što bi to moglo da izgleda nekom ko je neupućen, već o neispunjenju plana. 

„Da smo sve planirane investicije ostvarili uz sedam milijardi manje troška, onda bismo uštedeli“, rekao je Vujović i dodao da put koji nije izgradjen ne daje nikakve pozitivne rezultate. 

Koridori su, medjutim, naveli da se oni odgovorno i domaćinski odnose prema svim kreditima i da do sada nije bilo velikih odstupanja u pogledu predvidjenog povlačenja sredstava. 

„Obzirom na ove okolnosti, sva sredstva koja nisu utrošena u prvom kvartalu iz navedenih razloga već se uveliko povlače, jer je gradjevinska sezona u punom jeku, kako bi kompletan Koridor 10 bio završen… Kao argument za brigu o poverenim poslovima navodimo i činjenicu da su Koridori Srbije zajedno s Ministarstvom gradjevinarstva i kolegama iz Puteva Srbije upravo u procesu dogovaranja projekata koji su takodje vezani za izgradnju autoputeva u Srbiji, a u iznosu od preko 40 miliona evra, kako bi se iskoristila sva sredstva sa kreditne linije EBRD-a“, dodaje se u saopštenju Koridora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.