U trendu

Košuta: COSCO ima velike planove u regionu, Srbija u fokusu

ZAGREB – Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping ima velike planove u regionu, kaže Erik Košuta, predsednik Dragon Maritime Grupe, koja zastupa COSCO, a Srbiju vidi kao središte industrije i logistike u ovom delu Evrope.

Košuta u intervjuu za regionalni portal SEEbiz kaže da Kina pruža veliku podršku ulaganjima u železničku infrastrukturu u Srbiju, projektu revitalizacije pruge Beograd-Budimpešta na kojoj se izvode radovi.

Cilj kompanije je, kaže, jačanje saradnje sa Železnicama Srbije, zbog velikog broja vozova ove međunarodne kompanije a koji prolaze kroz našu zemlju.

„Prošle godine smo kroz Srbiju imali preko 800 vozova, a ove planiramo 1.100 vozova. To će biti veliki izazov za sve nas i moramo naporno raditi kako bismo našim klijentima ponudili najbolja moguća rešenja, kako bi se umanjio uticaj tih radova na ukupno tranzitno vreme do odredišta“, kaže Košuta.

Na pitanje zašto je Beograd zanimljiv kao regionalni centar za distribuciju robe u celom regionu, kako je to nedavno izjavio, Košuta kaže da kompanija koju vodi vidi potencijal i da su svesni da Srbija privlači 50 procenata ukupnih direktnih stranih investicija u regionu.

„Srbija postaje veliko središte za industriju. Činjenica da se Srbija nalazi na Koridoru 10, da je Srbija jedna od ključnih lokacija projekta ‘Pojas i put’, u jednom smeru, samo daje veliki fokus Beogradu. Grad je savršeno povezan sa autoputevima, vazdušnim lukama i železnicom. Sve zemlje u okruženju su blizu, pa Beograd vidimo kao jedan od najvažnijih centara u regionu“, kaže Košuta.

COSCO je zainteresovan, kaže, za sektor logistike u Srbiji, koji je prema njegovoj oceni vredan nekoliko milijardi evra.

Smatra da bi trebalo da se jasnije odredi strategija razvoja logističkih, intermodalnih centara u Srbiji, a nada se da će Vlada Srbije uskoro doneti odluku o stvaranju takvog terminala u Beogradu.

Usluge COSCO-a trenutno se odvijaju kroz luke Rijeka, Koper i Pirej preko Beograda, u BiH su takođe u toku razvoj i ulaganja, a već ove godine očekuje se da COSCO počne sa radom u Luci Ploče, navodi Košuta.
Kaže da je ovaj region veoma važan deo kineskog projekta „Pojas i put“, a vlade svih zemlja u regionu prepoznale su važnost inicijative „16 plus 1“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.