U trendu

Kovacevic: Iskoristicemo priliku da SRB najbolje predstavimo

DUBAI – Direktor srpskog paviljona „Ekspo 2020“ u Dubaiju IGOR KOVAČEVIĆ rekao je danas da će Srbija svoj nastup na toj svetskoj izložbi iskoristiti da se na nov i inovativan način predstavi svetu, a pre svega da predstavi našu tradiciju i kulturu staru više od 7.000 godina – Vinčansku kulturu.

Istakao je da će na izložbi biti predstavljeno šta su sve Vinčanci doprineli razvoju čovečanstva, kao što je prvo topljenje metala, prvi oblici moderne i savremene metalurgije, poljoprivrede i trgovine.

„Onda odatle krećemo na put gde će čitav svet moći da vidi dostignuća naših naučnika pa sve do sadašnjeg trenutka i onoga što Srbija sada može da ponudi svetu“, rekao je KOVAČEVIĆ za Tanjug u Dubaiju.

Kaže da će Srbija pokazati čitavom svetu, uz pomoć tehnologije koji su naši naučnici razvili, kako da komuniciraju sa pračovekom iz doba Vinčanske kulutre, tačnije sa lokaliteta Lepenski vir.

„Uz pomoć savremene tehnologie uspeli smo da rekonstruišemo čoveka, njegovo lice, znamo čak i detalje, da li je alergičan na laktozu, koje su mu bile boje očiju i kose“, naveo je KOVAČEVIĆ.

Najveća Svetska izložba, na kojoj su svoje izume i dela svojevremeno predstavili Čarls Darvin, Nikola Tesla, Vinsent Van Gog, na kojoj je predstavljena Ajfelova kula i pokretne stepenice, počinje danas u Dubaiju i nosi naziv „Ekspo 2020“.

Među mnogim kompanija iz više od 190 zemalja, na ovoj izložbi i Srbija će imati svoj poseban izložbeni prostor.

Izložba traje do kraja marta 2022.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.