U trendu

Kovačević: O povećanju plata i penzija u oktobru

BEOGRAD – Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ne očekuje povećanje plata i penzija tokom leta i najavljuje da će se to pitanje sagledavati u oktobru.

„Nisam siguran da ima prostora da se sada i preko leta vrši povećanje plata i penzija, ali ima prostora za stručnu analizu i debatu kada bude sledeći monitoring (Misije MMF) jer je fisklana godina počela odlično“, rekao je Kovačević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Povodom najavljenog ukidanja Zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru posle sedam godina primene, napominje da je to nešto što je bilo najavljeno i programskom izjavom prilikom skalpanja aramžmana sa MMF-om.

„Nisu sazreli uslovi da se to prepusti slobodnoj oceni potreba i deficita za radnom snagom“, kaže Kovačević.

Kako ističe, mora da ostane neka vrsta centrlane kontrole, neophodno je sagledavanje prilika u svakoj instituciji, organu.

„Ono što je moguće, to je da se kalibrira koliko ljudi nedostaje za održavanje funkcije“, smatra Kovačević.

Govoreći o toku razgovora sa MMF-om, ističe da je u pitanju kontinuitet i da to nije bitno promenjeno time što je imenovan novi šef misije.

Razgovore sa MMF-om karakteriše temeljnost i sagledavanje svih aspekata, kaže Kovačević i dodaje da se razgovaralo o svim aspektima, od tekućih kretanja što se tiče rasta plata i penzija do strukturnih aspekata.

Potenciraju se strukturni aspekti, a to će biti na sledećm monitoringu u oktobru, kada dolazi i planiranje budžeta, naveo je on, podsetivši da će se tada dati projekcije za 2020. godinu.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku je, takođe, rekao da industrijska proizvodnja ima rastući trend, te da ima i drugih komponenata koje će doprineti rastu – a to je građevinska industrija, gde će vrednost radova dostići 600 ili 700 miliona evra.

„Nije realno baviti se prognozom, ali na osnovu suficita, postoji fisklani prostor koji mora da se optimalno raspoređuje. Može se deo toga usmeriti ka povećanju plata i penzija, ka otplati duga, a treći deo ka kapitalnim izdacima“, kaže Kovačević.

Ključno je preći na strukturne aspekte, a to je rešavanje problema nekih državnih preduzeća, Petrohemije, Rudnik Resavica, ulaganja u energetici, zaključio je Kovačević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.