U trendu

Kovačević: Stočarima, pogođenim afričkom svinjskom kugom, besplatno dodeliti junad za tov

Predsednik stranke Nova – Da se struka pita (D2SP) Vladimir Kovačević predložio je premijerki Srbije Ani Brnabić i ministarki  poljoprivrede Jeleni Tanasković hitno usvajanje mera kojima bi se besplatno dodelila junad za tov gazdinstvima i mini-farmama, pogođenim afričkom svinjskom kugom, kako bi to zadržalo poljoprivrednike na selu, saopštila je ta stranka.

Na taj način bi se, kako je ocenio, smanjio negativan uticaj „fatalne svinjske bolesti na život na selu“.

„Politika stranke Nova D2SP je da pruža rešenja za bolji život svih građana. Naročito je to važno kada je deo tih građana, poput stočara, egzistencijalno ugrožen. Zbog toga predlažemo Brnabić i Tanasković hitno usvajanje mera kojima bi se besplatno dodelila junad za tov, gazdinstvima i mini-farmama pogođenim kugom, kako bi ih zadržali na selu“, rekao je Kovačević.

On je rekao da se ta zaraza širi od aprila, u junu je inficirano 27 mesta, u julu 52 mesta, a samo za poslednjih 15 dana 25 novih farmi i gazdinstva.

Finansijska obeštećenja farmerima, predviđena zakonom ne predstavljaju, kako je rekao, kvalitetnu i adekvatnu meru za ovakav status stočarstva i broj životinja kakav je danas u Srbiji, a bio je prepolovljen i pre svinjske kuge.

„Država bi, dodelom besplatnih steonih junica još više pomogla brzom prevazilaženju problema, ali je upitna dostupnost ovakvih goveda“, rekao je Kovačević.

Dodao je da bi se realizacijom te mere za stočare prevazišao i višak stočne hrane koji su domaćini predvideli i pripremili za tov do prve klase svinja, koja se dostiže sa 100 kilograma, a usled bolesti se nije ostvario.

„Ovakve i sve druge mere i predloge možete čuti samo od stručnih i ostvarenih ljudi koji predvode stranku Nova D2SP“, rekao je Kovačević.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar