U trendu

Do kraja godine model za finansiranje Severnog toka 2

Kompanije koje učestvuju u izgradnji gasovoda Severni tok 2 će pre kraja ove godine doneti odluku o modelu njegovog finansiranja, izjavio je danas generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV, Rajner Zele.

„To moramo uraditi ove godine, a izgradnja bi trebalo da počne naredne godine. U fazi smo dogovora sa evropskim partnerima kako bismo smislili dalje korake i kako ne bismo dozvolili neku nepredviđenu situaciji u kojoj bismo morali da ponovo povučemo naše dogovore“, naveo je Zele u izjavi za rusku agenciju Tas s.

Svaki učesnik, prema njegovim rečima, ima neki svoj omiljeni model.

„Trebalo bi da dogovorimo zajednički model, koji podržava pet potencijalnih evropskih partnera i Gasprom, ali ga još uvek nemamo“, kazao je on.

Severni tok 2 bi trebalo da počne sa radom krajem 2019. godine. Gasovod, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Gasprom je u januaru najavio da će Severni tok uključiti u svoj investicioni program za 2017. godinu i da će ubrizgati 1,9 milijardi dolara u taj projekat.

Kompanije Šel, OMV, Anži, Uniper i Vinteršel su Gaspromovi partneri u ovom projektu vrednom 11 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.