U trendu

Krajem oktobra sa MMF-om o povećanju plata i penzija

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) krajem oktobra ponovo razgovarati o povećanju plata u javnom sektoru i penzija, ali da je izvesno da će biti povišica tih primanja.
„Razgovori o povećanju plata i penzija biće finalizovani krajem oktobra, kada će biti poslednja ovogodišnja revizija aranžmana sa MMF-om. Povećanja će biti. Tačka.“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon razgovora sa misijom MMF-a.

On je dodao da će tada biti konkretizovano kako, kome i koliko će biti povećane plate zaposlenih u javnom sektoru i penzije.

Po oceni Vučiča, MMF će dati pozitivnu ocenu na kraju druge revizije tekućeg aranžmana sa MMF-om, odobrenog februara ove godine.

Vučić je rekao da su i Vlada Srbije i MMF saglasni da postoji prostor za povećanje plata i penzija, ali da se razlikuju mišljenja u veličini tog prostora.

„Ta razlika koliko će biti povećanje plata i penzija može da se usaglasi. Sigurno je da će Srbija nastaviti program sa MMF i posle povećanja plata i penzija“, rekao je premijer.

Zvanični razgovori misije MMF i delegacije Srbije povodom druge kontrole aranžmana iz predostrožnosti počeli su u petak, 21. avgusta, i trajaće do 2. septembra.

Plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji smanjene su od novembra 2014. kao deo aranžmana sa MMF-om.

Vučić je istakao da će MMF revidirati svoju procenu ovogodišnjeg privrednog rasta u Srbiji sa minus 0,5 na plus 0,5 odsto, dok su očekivanja Vlade Srbije da će rast biti jedan odsto.

Premijer je rekao da će tome doprineti pokretanje druge visoke peći u Železari Smederevo, pokretanje proizvodnje u Metanolsko-sirćetnom kombinatu i nastavak proizvodnje u Petrohemiji, nakon remonta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.