najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kravčenko:NIS ima bolje poslovne rezultate od konkurenata u regionu

Naftna industrija Srbije (NIS) ostvarila bolje poslovne rezultate od konkurenata u regionu, bez obzira na krizu na tržištu, i to zahvaljujući prethodnim ulaganjima, izjavio je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Predstavljajući Izveštaj o održivom razvoju NIS-a za 2014. godinu, Kravčenko je kazao da je NIS po ostvarenoj operativnoj dobiti, neto dobiti (63,4 milijarde dinara)) i investicijama bio bolji od konkurencije, a uplaćeno je 128 milijardi dinara poreza, što je za osam odsto više nego 2013. godine.

Prema njegovim rečima, sve naftne kompanije u regionu imale su pad, zbog nepovoljnog kretanja cena gasa i nafte, ali je NIS imao manji pad od konkurenata, jer je u prethodnih pet godina mnogo ulagano u stabilnost kompanije.

Kravčenko je istakao i da je ta kompanija završila proces otpuštanja radnika, ali je kao jedan od većih problema sa kojima se NIS suočava naveo „lov“ na stručnjake koje zapošljava ta firma od strane kompanija iz Srbije i regiona.

„Sve teže je zadržati ljude unutar kompanije“, kazao je on dodavši da je NIS zadržao najbolji kolektivni ugovor u regionu, a zarade su tri i po puta veće nego prosečne zarade u Srbiji. Prema izveštaju, NIS je  na kraju prošle godine imao 5.734 radnika.

Kravčenko je kazao da kompanija ima mogućnost da i dalje napreduje, naglašavajući i da Izveštaj o održivom razvoju, koji je ove godine urađen peti put, nije samo reklama za kompaniju već i najbolji pokazatelj akcionarima da firma uspešno posluje, da radi u skladu sa zakonima i interesima deoničara.

Prema ekonomskim pokazateljima Izveštaja o održivom razvoju za 2014. godinu, NIS je pored ostalog imao rast prometa od 0,4 odsto, koji je na kraju prošle godine iznosio ukupno 3,09 miliona tona, dok je izvoz porastao za dva procenta.

NIS je u 2014. imao ukupan obim prerade nafte od 3,1 milion tona, što je bilo za jedan procenat više nego 2013. godine.

Na ime dividende NIS je u budžet Srbije 2014. uplatio 3,9 milijardi dinara, kao neporeske prihode od imovine, što je za 200 miliona više nego godinu pre.

NIS je nakon predstavljanja Izveštaja organizovao i tri panel diskusije o zaštiti životne sredine, pogodnostima za zaposlene i o ulaganju u energetiku.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike