U trendu

Kredi Svis sa gubitkom od 2,2 mlrd dolara u četvrtom tromes

CIRIH – Kredi Svis banka je izvestila danas da je u četvrtom tromesečju 2021. zabeležila gubitak od 2,0 milijarde švajcarskih franaka (2,2 milijarde dolara), zbog velikih sudskih troškova i računovodstvenih promena vezanih za kupovinu jedne američke investicione banke pre više od 20 godina.

Ova banka sa sedištem u Cirihu, druga najveća u Švajcarskoj posle UBS-a, saopštila je da su prihodi u četvrtom kvartalu pali za 12 posto, na 4,6 milijardi franaka, u odnosu na isti period 2020, prenosi agencija AP.

Prema podacima Kredi Svisa, 1,6 milijardi franaka gubitka pre oporezivanja potiče najvećim delom od njenog preuzimanja američke DonalDon, Lufkin i DŽenret investicone banke 2000-te godine.

Pored toga, gubitku su doprineli i visoki sudski troškovi i jednokratna isplata naknade od preko 4,4 milijarde franaka u parnici pokrenutoj prošlog proleća zbog bankrota američkog hedž fonda Arkegos.

Akcije Kredi Svisa su bile u padu za oko 3,8 posto na prepodnevnom trgovanju na švajcarskoj berzi, na 8,90 franaka.

Ove nedelje, pred švajcarskim saveznim krivičnim sudom održano je saslušanje predstavnika Kredi Svisa po osnovu optužbe da banka nije učinila dovoljno da spreči pranje novca od trgovine drogom jedne bugarske kriminalne grupe, za koju je izvesni bugarski rvač kolima prevozio milione deviza u Švajcarsku, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar