najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kredit EIB-a od 150 miliona evra za mala i srednja preduzeća

Predstavnici Evropske investicione banke (EIB), Ministarstva finansija Srbije i Narodne banke Srbije potpisali su danas ugovor o kreditu EIB od 150 miliona evra za mala i srednja preduzeća u Srbiji i infrastrukturne projekte u oblasti poznavanja ekonomije, energetike, zaštite životne sredine, industrije, zdravstva, obrazovanja i usluga.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa potpredsednikom EIB-a Darijom Skanapijekom istakao da su mala i srednja preduzeća najefikasniji deo privrede i daju najveći doprinos povećanju zaposlenosti, bruto domaćeg proizvoda i prometa zbog čega se smatraju okosnicom rasta i razvoja nacionalnih ekonomija.

“Uloga malih i srednjih preduzeća naročito je značajna u zemljama u tranziciji koje se suočavaju sa problemima visoke nezaposlenosti. Zato smo 2016. proglasili godinom preduzetništva u kojoj ćemo više novca izdvojiti za one koji su na početku svog biznisa. Srbija će biti uspešna zemlja kada mala i srednja preduzeća budu ostvarivala 50 odsto bruto domaćeg proizvoda”, rekao je Vučić.

On je, kako je saopšteno posle sastanka, zahvalio predstavnicima EIB na pomoći u ekonomskom oporavku Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju, danas potpisan kredit EIB-a je jedan od najpovoljnijih na tržištu, sa dugim periodom otplate i niskom kamatnom stopom poslovnih banaka, uz kontrolu NBS. Za mala i srednja preduzeće grejs period je četiri godine, uz otplatni period od osam godina, za velike kompanije grejs period iznosi pet godina a otplata je 10 godina.

To je drugi deo od ukupno 500 miliona evra kreditnih linija EIB namenjenih ekonomskom oporavku Srbije. Prva tranša kredita, u iznosu od 150 miliona evra, potpisana je 2014. godine.

Od 2011. godine, banka Evropske unije je finansirala više od 20 investicionih projekata u Srbiji za koje su dati krediti ukupne vrednosti 1,6 milijardi evra.

Potpredsednik EIB Dario Skanapijeko istakao je da će ta banka pružiti finansijsku i stručnu pomoć potrebnu da se ponovo pokrene rast u Evropskoj uniji, kao i u zemljama  kandidatima i potencijalnim kandidatima.

“Ova poseta je prilika da se još jednom potvrdi posvećenost EIB da podrži sve segmente srpske privrede. Sa premijerom Vučićem, koji je na početku svog drugog mandata, i sa svim ministrima u Vladi, prepoznali smo mogućnosti za intenziviranje saradnje u narednim godinama”, istakao je Skanapijeko.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike