U trendu

Kriza u EU počela pre tačno deset godina

Pre tačno deset godina, 9. avgusta 2007, BNP Pariba (Paribas) je prva od vodećih banaka u Evropi priznala probleme zbog izloženosti tržištu rizičnih hipotekarnih kredita u SAD čime je kriza stigla u EU.

Globalna kriza je, navela je danas Evropska komisija, uvela EU u najtežu recesiju u njenoj šest decenija dugoj istoriji.

Iako kriza nije počela u Evropi, institucije EU i članice morale su da deluju odlučno kako bi umanjile njene efekte i ispravile slabosti Ekonomske i monetarne unije (EMU).

Sve to je dalo rezultate i danas ekonomija EU raste petu uzastopnu godinu, nezaposlenost je najmanja od 2008, banke su jače, investicije rastu, a javne finansije država su u boljem stanju.

Evropska komisija istakla je da, iako razvoj u poslednje vreme ohrabruje, još dosta toga treba uraditi da bi se prevazišle posledice godina krize, kao i da je Komisija potpuno spremna da ispuni evropske planove oko radnih mesta, rada i socijalne pravde.

Za vreme krize EU je radila na regulaciji finansijskog sektora i unapredjenju ekonomske uprave, uspostavljanju zaštite finansija u zoni evra, jačanju javnih finansija članica, podsticanju investicija i strukturnih reformi, povećanju mogućnosti finansijskih institucija za borbu protiv budućih kriza itd.
 
Zahvaljujući svim tim merama, EMU je znatno unapredjena, a stanje evropske ekonomije, posebno ekonomije zone evra, ponovo je dobro.

Od osam članica koje su dobile finansijsku pomoć, u programu je još samo Grčka i to do sredine 2018.

Takodje su sada samo tri članice pod takozvanom procedurom zbog prevelikog deficita prema 24 zemlje usred krize.

Potpredsednik Komisije odgovoran za evro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis ocenio je da se zahvaljujući odlučnom političkom odgovoru na krizu ekonomija EU snažno oporavlja, dok je EMU jača nego ikada.

„Moramo da nadogradimo taj napredak, kompletiramo finansijsku uniju, reformišemo naše ekonomije kako bi podstakli konvergenciju, inkluziju i otpornost i očuvamo održive javne finansije“, rekao je Dombrovskis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.