U trendu

Krkobabić: Biće osnovano nekoliko složenih zadruga koje će dobiti pola miliona evra

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je danas da će u Srbiji ove godine biti osnovano nekoliko složenih zadruga, kao ogledni primer, koje će iz republičkog budžeta bespovratno dobiti do pola miliona evra.

On je u obilasku zadruge „Agrodunav“ u vojvodjanskom selu Karavukovo rekao novinarima da ta zadruga može biti jedan od osnivača složenih zadruga, ali će o tome odlučiti nadležni iz Odbora za selo Srpske akademija nauka i umetnosti i Zadružnog saveza Vojvodine.

„Želimo da formiramo organizacioni odbor i povežemo više zadruga u jednu celinu. Da naše zadruge budu bitni robni proizvodjači i da svoj rod izvoze“, rekao je Krkobabić.

On je istakao da država sada stimuliše zadrugarstvo sa 60 miliona dinara bespovratno, ali se može investirati i do nekoliko miliona evra.
 
„Imamo mnogo poljoprivrednih subjekata koji su se bavili preradom voća i povrća, od Budimke i drugih, koji su sada u očajnom stanju. Moramo nešto da učinimo po tom pitanju“, kazao je Krkobabić.

On je najavio da će u ovoj godini zadruge u Srbiji u okviru novog programa dobiti pomoć od 825 miliona dinara.

„Ceo naš poduhvat zadrugarstva je usmeren na to da ljudi mogu pristojno da žive. Poenta je da porodica koja se bavi zemljoradnjom može da zaradi, a ne velike i prazne priče“,  dodao je Krkobabić.

Direktor zemljoradničke zadruge „Agrodunav“ Stevan Stanojković rekao je da je zadovoljan rodom trešnje koja je zasadjena pre šest godina u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom.

„Pre šest godina naš zasad trešnje bio je ogled, a danas je to ozbiljna proizvodnja na 12 hektara. Većinu našeg roda izvozimo u Rusiju, a u planu nam je da trešnju preradimo u kompote i sušimo“, istakao je Stanojković.

On je kazao da zadruga nema dovoljne količine voća ni tehničku opremu da bi izvozila na evropsko tržište, ali su na dobrom putu da imaju dovoljan prinos.

„Ministar Krkobabić je obećao da će pomoći i verujem da će to ispuniti“, dodao je Stanojković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.