U trendu

Krkobabić: Bolji rezultati javnih preduzeća (VIDEO)

Ministar bez portfelja zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj i kontrolu javnih preduzeća, Milan Krkobabić izjavio je danas u Merošini da su rezultati rada javnih preduzeća 2016. znatno bolji nego prethodnih godina, ali da to još nije dovoljno.

Krkobabić je kazao da Vlada Srbije ulazi u ozbiljne reforme javnih preduzeća koja su ključni resurs Srbije i „moraju da pune budžet i budu okosnica stabilizacije privrede“.

On je rekao da je posle devet godina udeo javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP) opao.

„U ovoj godini naš ključni zadatak je da stopa rasta BDP-a bude 3,5 odsto. Ukupan BDP u Srbiji je 30 milijardi evra, što znači da hoćemo da ukupnu produkciju roba i usluga povećamo za 1,05 milijardi evra“, naglasio je Krkobabić.

Krkobabić je danas meštanima u Oblačini kraj Merošine predao na upotrebu uslužni centar u kojem se nalazi ambulanta, poštanski šalter i ispostava opštinske uprave.

Oblačina je 35. mesto u Srbiji u kojem su meštani dobili usluge lekara, poštanskih službenika i opštinske administracije.
 
„Sela ne mogu da postoje bez ambulante, crkve, zadruge. To je ono što će mlade ljude zadržati na selu“, kazao je Krkobabić.

Najavio je da će država ove godine raditi na otvaranju 500 poljoprivrednih zadruga u 500 sela.
 
„Opštine poput Merošine temelj svog razvoja moraju da vide u poljoprivredi. To je njihova komparativna prednost i država mora da im pomogne da tu prednost iskoriste. Jedan vid pomoći je formiranje zadruge“, rekao je Krkobabić.

Predsednica Opštine Merošina, Sanja Stajić je istakla da je otvaranje uslužnog centra veoma značajno za Oblačinu gde su meštani uglavnom stariji ili ne mogu da sopstvenim prevozom odlaze do Merošine ili Niša zbog lekarskog pregleda i plaćanja računa.

Stajić je kazala da je Merošini prvenstveno potrebno da dobije dozvolu za zapošljavanje lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ona je rekla da u svim selima na području opštine Merošina postoje ambulante ali nedostaju lekari.

Uslužni centar u selu Oblačina otvoren je u okviru akcije „Država Srbija u selima Srbije“. Pokretni poštanski šalter, usluge lekara i opštinskih službenika od sledeće nedelje moći će da koriste i žitelji merošinskih sela Azbresnice, Baličevca, Balajnca i Lepaje.

Akcija  „Država Srbija u selima Srbije“ sprovedena je do sada na području Svrljiga, Batočine, Vršca, Boljevca, Despotovca i Knjaževca.

Najavljeno je da će ta akcija uskoro obuhvatiti još 20 naselja u okolini Brusa, Novog Pazara, Vranja i Preševa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar