U trendu

Krkobabić i Odbor za selo SANU o obnovi zadrugarstva i oporavku sela

Ministar zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić i članovi Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) danas su dogovorili zajedničko delovanje na obnovi zadrugarstva i oporavku sela.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, u tom cilju u prvoj polovini maja počeće da se sprovodi Program podrške sprovodjenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini.

Taj Program se naročito odnosi na Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski krug, a ove godine podsticajna sredstva, izdvojena iz državnog budžeta, iznose 200 miliona dinara.

Kako se navodi, kao namenski podsticaj za osnivanje novih zadruga odredjen je maksimalni iznos od 6,25 miliona, dok je za razvojne projekte postojećih zemljoradničkih zadruga izdvojeno 12,5 miliona dinara.

Krkobabić je ocenio da posao obnove zadrugarstva i oporavka sela „nije posao za jednu Vladu ili ministra, već proces koji će trajati više godina da bi ostvarili rezultate čiji su cilj jake zadruge i bolji život u selima Srbije“.

Ministar i članovi odbora SANU ocenili su i da je potrebno da se pokrene zajednička inicijativa za formiranje Nacionalnog zadružnog saveta Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)