U trendu

Krkobabić: Ove godine možda i više novca za razvoj zadruga

Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je danas u Nišu da se razmatra mogućnost da bude povećan iznos podsticajnih sredstava za razvoj zadruga, tako da nove zadruge dobiju do 7,5 miliona dinara, stare zadruge do 15 miliona dinara, a složene zadruge 60 miliona dinara.

On je podsetio da će za podsticaj zadrugarstva ove godine biti izdvojeno 825 miliona dinara. 

„Prošle godine smo pomogli razvoj 22 zadruge. Ukupno je formirano 218 zaduga“, rekao je Krkobabić na savetovanju „Podrška razvoju zemljoradničkih zadruga“ u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu. 

On je kazao da su na području Nišavskog okruga prošle godine sredstva za razvoj dobile tri zadruge u ukupnom iznosu od 23,5 miliona dinara.  

„Planiramo da na ovom području otvorimo jednu složenu zadrugu kako bi obezbedili viši stepen prerade proizvoda koji se plasiraju na tržište. Planiramo i da ovde napravimo brendova sa kojima ćemo moći da se pojavimo na evropskom tržištu“, istakao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, u planu je da jedna zadruga bude otvorena i na Kosovu i Metohiji. 

„Razvoj zadrugarstva je uslov za opstanak srpskih sela. Najveći natalitet u Srbiji imali smo kada je bilo razvijeno zadrugarstvo“, istakao je Krkobabić i podsetio da je 1.200 sela u Srbiji pred nestajenjem. 

Krkobabić je istakao da je pokrenuta jedna vrsta javne rasprave u Srbiji u kojoj učestvuju zadrugari i predstavnici drugih organizacija, sa ciljem da se ponude najbolja rešenja za razvoj zadrugarstva. 

On je kazao da će ta rešenja biti predstavljena članovima Odbora za selo Skupštine Srbije i poslanicima, a biće primenjena prilikom raspisivanja ovogodišnjeg konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj zadruga.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike