U trendu

Krkobabić: Oživljavanje zadruga je nacionalni interes (VIDEO)

Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić izjavio je danas da je oživljavanje poljoprivrednih zadruga posao od nacionalnog interesa i da se njemu niko ne suprotstavlja.

On je posle posete opštini Bogatić novinarima rekao da je osnivanje zadruga jedino u čemu se slažu vladajuće i opozicione partije.

„Jedina je razlika to što opozicioni poslanik (opozicije profesor) Miladin Ševarlić smatra da bi za podsticanje zadruga trebalo izdvojiti 50 miliona evra, a ja mislim da treba 100 miliona evra“, kazao je Krkobabić.

Dodao je da je u Bogatić došao da bi promovisao ravnomerni regionalni razvoj i pokrenuo izradu strategije tog razvoja kao i donošenje novog zakona.

„Decenijama nismo shvatali da Srbiju ne čine samo tri grada – Beograd, Novi Sad i Niš, već da isti tretman traži 4.700 naseljenih mesta“, kazao je Krkobabić.

On je istakao da opština Bogatić ima mnogo geotermalnih izvora i da u Dublju izvire 4.000 litara vode u sekundi i odlazi u nepovrat, a što je energetski ekvivalent 30 tona nafte.

Bogatić, prema njegovim rečima, može da razvija turizam da bi iskoristio prirodne resure termalnih izvora.

„Ključni resurs Bogatića su vispreni ljudi, ali to nije dovoljno ako nema malo i para“, ocenio je Krkobabić.

Ministar je kazao da je Vlada Srbije prepoznala potrebe sela, pa je za zadruge ove godine izdvojila 825 miliona dinara i da očekuje da sledeće godine za podsticaj zadrugarstva bude obezbedjeno četiri puta više novca.

Ključ opstanka sela su, prema njegovim rečima, mlade devojke i žene, a da bi ostale na selu, moraju da imaju slične uslove za život kao i u gradu.

Ona je rekao da zbog toga država mora da gradi putnu infrastrukturu, elektro, vodnu i kanalizacionu mrežu, vrtiće, škole, ambulante i domove kulture.

„U Srbiji ima 631.000 poljoprivrednih gazdinstava u kojima živi 1,4 miliona ljudi“, rekao je Krkobabić.

Dodao je da se u Srbiji prave zadruge po ugledu na razvijeni svet i da je namera da se objedine resursi, odnosno proizvodnja i usluge.

„Zadruge treba da obezbede proizvodnju kvalitetne robe u dovoljnim količinama i u kontinuitetu“, rekao je Krkobabić.

Prsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac rekao je da ta opština poseduje 30.000 hektara obradive površine i da ima veliku proizvodnju voća, povrća i stoke, ali da ima problema kada treba da se ti proizvodi prodaju.

„Moramo da se udružimo i obezbedimo kontinuiranu proizvodnju“, rekao je Beserovac.

Član Odbora za selu SANU Branislav Gulan rekao je da u srpskim selima ima 200.000 praznih kuća.

„Vrednost proizvodnje u Srbiji koja ima četiti miliona hektara obradivih površina je četiri milijarde dolara, što je svega 1.000 dolara po hektaru, a to je malo jer se u svetu ostvaruje nekoliko puta veća vrednost“, rekao je Gulan.

Krkobabić je obišao domaćinstvo Zorana i Danijele Gačić, koji preradjuju sve vrste voća i prodaju robu na sajmovima gde su dobili brojne nagrade.

On je domaćinima predložio da pokrenu osnivanje zadruga i od malog poseda naprave veliku proizvodnju.

„Svaki dinar uložen u zadruge i selo daje dobre rezultate“, rekao je ministar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)