U trendu

Krkobabić: Razvoj ruralnih područja samo uz opipljiva finansijska sredstva

Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je danas u Dimitrovgradu da je pred Vladom Srbije da se opredeli za jasnu i održivu politiku regionalnog razvoja koja će akcenat staviti na rubna područja.

Krkobabić je istakao da će sintagma „ravnomerni regionalni razvoj“ imati pravo značenje samo ukoliko iza nje budu stajala opipljiva finansijska sredstva.

„Moramo da jasno stavimo na znanje zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i poslanicima da moramo da izdvojimo značajno veća sredstva za razvoj infrastrukture, za otvaranje novih radnih mesta, za nove kulturne sadržaje, za novu obrazovnu i zdravstvenu politiku na rubnim područjima“, naglasio je Krkobabić.

On je kazao da predstoji rasprava o usvajanju budžeta za narednu godinu i da je potrebno da se postavi pitanje da li hoćemo da učinimo bitan zaokret u gledanju na sve delove Srbije.

„Postoje iskoraci u razvoju ali činjenica je da nam ljudi odlaze. To je sudbina svih ruralnih područja Srbije, svih onih delova van Novog Sada, Beograda i Niša. Moramo da se ozbiljno zamislimo i da kažemo da smo spremni da podržimo održivu politiku regionalnog razvoja“, izjavio je Krkobabić.

On je u selu Željuša obišao zadrugu „Stara pojata“ koja je dobila 5,7 miliona dinara bespovratnih sredstva za nabavku opreme za proizvodnju ajvara.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov je izjavio da je otvaranjem te zadruge rešen problem egzistencije deset porodica.

Prema njegovim rečima, opština će nastaviti da pomaže razvoj te zadruge jer tržište postoji i ajvar iz Željuše može da bude izvezen u Bugarsku.

Dimitrov je kazao da će opština pomoći da za bespovratna sredstva države konkuriše i zadruga koja bi se bavila sušenjem i preradom lekovitog bilja, s obzirom na blizinu Stare planine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar