U trendu

Krkobabić: Što pre definisati novu politiku regionalnog razvoja

BEOGRAD – Neophodno je što pre definisati novu politiku ravnomernog regionalnog razvoja koja bi smanjila nejednakosti regiona u Srbiji, poručio je danas ministar zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić, nakon sastanka sa direktorima tri regionalne razvojne agencije.

Na sastanku su razmatrane mere za ravnomerni regionalni razvoj zemlje kroz pripreme za fomiranje Nacionalnog saveta za regionalni razvoj i izradu nove Strategije regionalnog razvoja Srbije.

„Neophodno je što pre definisati novu politiku ravnomernog regionalnog razvoja koja bi smanjila nejednakosti regiona, a istovremeno pospešila njihovo individualno razvijanje i prepoznatljive osobenosti“, rekao je Krkobabić.

Ministar je istakao da je prvi korak u tom, kako se navodi, velikom neodložnom poslu, izrada mape rejona Srbije koji treba da predstavljaju zaokruženo jedinstvo prirodnih, demografskih, ekonomsko-privrednih, socioloških i kulturnih osobenosti sa upečatljivim gravitacionim centrom.

U izradi mape rejona ključnu ulogu, kako je naveo ministar, imaće Akademijski odbor za selo Srpske Akademije nauka i umetnosti na čelu sa akademikom Draganom Škorićem, uz saradnju svih relevantnih odbora Akademije za realizaciju ovog projekta od najvećeg nacionalnog zanačaja.

Današnjem sastanku prisustvovali su direktor Akreditovane Regionalne Razvojne Agencije (ARRA) Panonreg iz Subotice Milan Maličević, Slavko Lukić direktor ARRA Zlatibor iz Užica i Samir Kačapor iz Novog Pazara.

Ove razvojne agencije deo su Srpske Akreditovane Regionalne Razvojne Agencije (SARRA), koja broji 16 članica na teritoriji Republike Srbije.

Svoje usluge pružaju u sektorima ruralnog razvoja, infrastrukture, životne sredine, turizma i član su relevantnih međunarodnih organizacija i iza sebe imaju 432 projekta ukupne vrednosti 106 miliona eura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar