U trendu

Krkobabić u Čačku: Poljoprivreda u prvom planu

Ministra bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas u Čačaku da je jedan od prioriteta Vlade Srbije da poljoprivredu stavi u prvi plan.

On rekao da u Srbiji od oko 4.000 sela njih 1.200 nestaje i da mora da se pomogne poljoprivredi „jer je Srbija svakako upućena na poljoprivredu“.

Krkobabić je rekao i da u okviru pomoći zadrugama Vlada Srbije izdvojila 25 milina evra za naredne tri godine.

On je naveo i da će novoosnovana zadruga dobiti bespovratnu pomoć do 50.000 evra a postojeće zadruge do 100.000 evra pomoći.

Krkobabić je rekao da na području Čačka ima oko 7.000 poljoprivrednih gazdinstava i da je cilj da se objedine kroz zadruge kako bi dominirali na tražištu kvantitetom, kvalitetom i kontinuitetom.

„Cilj je i da se osnivaju nove moderne zadruge“, rekao je on.

Najavio je i će da u novim zadrugama biti zaposleni mladi i stručni ljudi i naglasio da za ovaj projekat vlada ima podršku odbora SANU za selo.

On je rekao i da su zemljoradničjke zadruge imale brojne probleme zbog koji nisu funkcionisale i da tu spadaju uglavnom nerešena pitanje svojine, oduzimanje zemlje i nedostatak finansijskih sredstava.

„Sa novcem Vlade Srbije one će moći da funkcionišu“, rekao je Krkobabić koji će tokom dana obiće dva sela u čačanskom kraju.

U Čačku je registrovano sedam zemljoradnički zadruga od koji su dve u privatnom vlasništvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.