U trendu

Krkobabić: Veliki dan za zadrugarstvo u Srbiji

Ministar bez portfelja zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas u Novom Sadu da je konkurs za oživljavanje zadrugarstva u Srbiji objavljen i da se odnosi i na sve postojeće, i na nove zadruge.

Vlada Srbije je za novoformirane zadruge namenila do po 50 hiljada evra, a za postojeće do 100 hiljada evra.

„Danas je veliki dan za zadrgarstvo. Procedura za konkurisanje za ova sredstva biće krajnje jednostavna, trudili smo se da budemo atipični i da bude što manje papirologije“, kazao je Krkobabić na Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Po njegovim rečima, u komisijama koje će odlučivati o dodeli državnog novca zadrugama putem konkursa biće “kvalitetni ljudi”, s poljoprivrednih fakulteta, iz Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i minimalan broj činovnika iz Ministartsva poljoprivrede.

„Ta komisija treba na zaista kvalitetan način da odobri sredstva onim zadrugama koje imaju valjane programe“, rekao je Krkobabić.

Ponovio je da projekat obuhvata oko 500 sela u kojima će biti formirane nove zadruge.

„Ovo je prva godina i poslužiće nam kao model da izvučemo ključne pouke. Biće tu novca i za vojvodjanske zadruge, ali pretežno ćemo se bazirati na pet nerazvijenih regiona na jugu Srbije“, dodao je on.

Nakon prve godine, dodao je Krkobabić, plan je da se još intenzivnije radi na oživljavanju zadrugarstva i udruživanja u poljoprivredi.

„Program je zaista ambiciozan, i podrazumeva osnivanje 500 zadruga za tri godine. 25 miliona evra nije malo i to su najveća sredstva koje je jedna vlada u Srbiji, uzimajući u obzir i Kraljevinu Srbiju, pa SFRJ, pa nadalje, izdvojila za subvencije zemljoradnika i srpskog seljaka“, kazao je Krkobabić.

Cilj je da se poljoprivrednicima koji imaju male posede omogući da formiranjem zadruga, postanu jači i perspektivniji robni proizvodjači.

„Koncept zadrugarstva je širi od same poljoprivredne zadrge. Mi ćemo razvijati i stambeno, uslužno i proizvodno zadrugarstvo“, dodao je Krkobabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar