U trendu

Krkobabić: Vode se razgovori o formiranju složenih zadruga (VIDEO)

Ministar zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, Mlan Krkobabić uzjavio je danas da je njegovo mnistarstvo uradilo nešto „atipično“ – izašlo je iz Beograda i došlo u Pokrajinsku vladu, da bi razgovarali o obnavljanju zadrugarstva i formiranju „složenih zadruga“.

„Cilj je da sačuvamo sela Srbije. Sela koja se lagano prazne i pustoše, imamo nameru da na neki način ponovo vratimo u život“, rekao je Krkobabić i poručio da „samo jedinstveni, udruženi i okrenuti sebi, možemo da idemo napred“.

Krkobabić je u Novom Sadu o programu uz odobravanje 825 miliona dinara za osnivanje novih i podsticanje rada postojećih zadruga, razgovarao s akademikom Draganom Škorićem, predsednikom Odbora SANU za selo, s profesorima Poljoprivrednog fakulteta, pokrajinskim zvaničnicima i predsednicima Zadružnih saveta Srbije i Vojvodine.

„Hoćemo taj program da pretresemo od početka do kraja, da vidimo šta u njemu možemo da popravimo, doradimo, da ocenimo šta je izdržalo probu vremena od godinu dana, od kada je taj program pokrenut, kao i da vidimo šta nam govore iskustva koja imamo“, rekao je Krkobabić.

Biće pripremljen tekst za Vladu Srbije koja bi ga, posle konsultacija s resornim ministarstvima, usvojila i na osnovu toga bi bili objavljeni javni pozivi.

„Ovo predstavlja obrazac kako možemo da dodjemo do saglasja, da o bitnim stvarima unapred otvoreno razgovaramo s najkompetentnijim ljudima, kako bi se definisali ti programi“, rekao je Krkobabić.

Po njegovim najavama, ideja je da ti programi počnu iduće godine, za najmanje 60 do 70 što novih, što postojećih zadruga.

Dodao je da će biti uvedena i novina, a to je formiranje „složenih zadruga“.

„Mi smo spremni, izdvajamo oko dva miliona evra za formiranje pet složenih zadruga. Nisam siguran da ćemo formirati svih pet, ali upravo zato i razgovaramo, jer želimo da imamo jasan koncept složenih zadruga. Njih mogu da formiraju najmanje dve specijalizovane ili mešovite zadruge, a preporuka je da ih bude i više“, rekao je Krkobabić.

Složene zadruge bi trebalo da se bave višim „fazama prerade“ ili poslovima kojima objektivno ne mogu da se bave druge zadruge, jer nemaju resurse, ljudstvo ili tehnologiju.

„Spremni smo da u te složene zadruge uložimo bespovratna sredstva do pola miliona evra. Videćemo u kojim to delovima Srbije imamo zdrave zadruge koje su sposobne da nose i formiraju jednu ovakvu složenu zadrugu“, rekao je Krkobabić i dodao da očekuje da će u Vojvodini biti najmanje jedna takva.

Takve zadruge bi mogle da se bave izvozom, naučno-istraživačkim radom, istraživanjem kvaliteta proizvoda i tržišta, i da povežu male proizvodjače i gazdinstva.

Dodao je da za oko godinu dana formirano više od 200 zadruga širom Srbije.

Ocenio je da u Ustavu srbije selo nije „kategorija“, te da smatra da bi to trebalo da bude učinjeno, ali tako što će se selo „samo nametnuti svojim kvalitetima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar