U trendu

Krstović: Novom uredbom do manjeg zagađenja na lokalu

BEOGRAD – Vlada Srbije donela je prošle nedelje novu uredbu kojom se propisuju naknade za zagađivače životne sredine, s obzirom da prethodna nije dala očekivane rezultate, a u NALED-u veruju da će lokalne samouprave novac sada moći da iskoriste za sanaciju zagađenja u svojim sredinama.

Reč je o uredbi kojom je Vlada Srbije utvrdila kriterijume po kojima će se određivati aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu i naplaćivati naknada pravnim licima, preduzetnicima, kao i građanima – vlasnicima stambenih jedinica.

Naime, ovim dokumentom je uređeno da će građani plaćati naknadu za korišćenje električne energije, grejnih uređaja, hemijskih sredstava, proizvoda, a koji posle upotrebe postaju otpad iz proizvodnje i prerade hrane kao i drugih aktivnosti.

Menadžer za regulatornu reformu u NALED-u Slobodan Krstović kaže za Tanjug da se naknada koja je prethodno bila na snazi u praksi pokazala kao neprimenljiva jer lokalne samouprave od nje nisu imale nikakav prihod.

„S druge strane, ekološki problemi na nivou lokalnih samouprava su veliki i javila se potreba da se krajem godine izmeni ova uredba“, rekao je Krstović.

Dodao je da se na kraju došlo do primenljivog rešenja kako za ovu, tako i za sledeću godinu.

Svi privredni subjekti, u skladu sa svojom delatnošću, podeljeni su u tri grupe aktivnosti prema tome kako utiču na zagađenje životne sredine na one koji imaju veliki, srednji i mali uticaj na prirodu.

Najveći zagađvači, odnosno velika pravna lica, rekao je Krstović, plaćaće maksimalnu naknadu od dva miliona dinara godišnje.

Najniže naknade zbog najmanjeg uticaja na zagađenje životne sredine, plaćaće mikro preduzeća, i to 5.000 dinara.

Deo uredbe koji se odnosi na plaćanje naknade od strane fizičkih lica, počeće da se primenjuje od januara 2020. godine.

Građani će biti u obavezi da plaćaju naknadu od 1.200 dinara godišnje za zaštitu i unapređenje životne sredine, pojasnio je Krstović i rekao da se može očekivati da će deo građana negodovati zbog ove mere, ali da je namera bila da se nadomesti to što svojim aktivnostima zagađuju životnu sredinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar