U trendu

Krupanj se turizmom bori protiv iseljavanja

KRUPANJ – Turizam je u strateškim dokumentima opštine Krupanj označen kao jedna od najvažnijih privrednih grana koja će omogućiti da se zadrži stanovništvo, a jedan od projekata za razvoj turizma u tom kraju je i „Najduži pijac na svetu“, rekao je Tanjugu predsednik opštine Ivan Isailović i dodao da će taj projekat biti pokrenut za nešto više od mesec dana.

„U prethodnom periodu smo dosta ulagali u turizam, uspeli da znatno povećamo broj noćenja u našoj opštini. Interesovanje je veliko za gradnju velikih htela, čak i opština želi da pripremi jedna broj apartmana, kasnije verovatno da ih rentira“, rekao je Isalilović.

Dodao je da takav pristup garantuje da će sve više turista dolaziti u Krupanj i da će sve više radnika imati posao, kao i da će mnogi koji su otišli u veće gradske centre početi da se vraćaju.

„Želimo da turizam bude naše glavno oružje protiv migrtatornih procesa“, naglasio je Isailović.

Znatan deo prihoda od turizma Krupnju sada donose prirpeme sportskih klubova, a jedan od perimera je Partizanova škola košarke.

„Sportski turizam u Krupnju postoji 50 godina. Sada smo se modernizovali, imamo modernu rasvetu, terene od veštačke trave koji mogu da podnesu veliki broj treninga dnevno“, naveo je Isalinović.

Predsednik krupanjske opštine je najavio nova ulaganja u terene i saradnju sa sportskim klubivima, jer je to za kratko vreme donelo veliki porast broja noćenja.

„Oko 15.000 noćenja je bilo 2015. godine, a danas je to blizu 100.000, što je gotovo sedam puta više noćenja. Sada imate problem da pronađete sobu u Krupnju, da pronađete slobodan ležaj. Tako će nam biti do kraja oktobra, a onda eto novi ciklus i novi spotristi koji dolaze“, rekao je Isailović Tanjugu.

Dodaje da se vodi računa i o rekreativcima koji su došli na aktivan odmor i očekuju da dobiju različite sadržaje.

„Za nešto više od mesec dana krećemo s projektom ‘Najduži pijac na svetu’. Krupanj ima više od 300 kilometara dugačak pijac, duži od istambulskog bazara. To je 300 kilometara pešačkih, biciklištičkih i gljivarskih staza na kojima imate oko 3.000 gazdinstava koja prodaju svoje proizvode. Sve ćemo to da ubacimo u jednu aplikaciju sa navigacijom za turiste koji mogu da isplaniraju sebi dan“, naveo je predsednik opštine Krupanj.

Objasnio je da će turisti moći da preko aplikacije organizuju kupovinu domaćih proizvoda ili doručcak i ručak u domaćinstvima i da za obilazak iznajme električne bicikle ili da koriste minibuseve od Krupnja ka Dobrom potoku i Mačkovom kamenu.

„Na svim tim turama mogu da nađu domaćine i domaćice koji neke lepe i zdrave proizvode prodaju. Mi želimo da učvrstimo Krupanj na mapi turističkim mesta Srbije i Erope kao mesto koje je sportski rizort i rizort zdrave hrane. Na primer, na dva i po kilometra od centra Krupnja na reci Zmajevac možete da se sagnete i da iz ruke pijete vodu iz reke, što je retkost u svetu“, naglasio je Isailović.

Dodao je da će Krupanj dobiti još tri hotela od čega dva priprema opština, a jedan privatni će biti izgrađen u centru grada.

„Nadam se da ćemo u naredne tri do četiri godine imati više od 1.500 ležajeva, što će nam garantovati mnogo bolju posetu, sa preko 400.000 noćenja. Pored toga, opština pomaže privatnim domaćinstvima da prepravljaju svoje kuće, da ih pretvore u turističke objekte, tako daće opština za svaki novi kategorisani ležaj davati subvenciju od 100.000 dinara“, rekao je Isailović.

Ocenio je kako će ljudi, ako dobro razmisle videti da ne treba mnogo preko tog iznosa da ulože da bi prepravili svoje kuće u apartmane sa jednom, dve ili tri zvezdice.

Porodica Vasiljević je jedan od korisnika ove vrste subvencije koja pomaže da se ostvari plan o izgradnju turističkog kompleksa na lokaciji Dobri potok.

Najmlađi član porodice, dvadesettrogodišnja Jovana Vasiljević kaže da su se 2016. vratili iz Novog Sada u Krupanj i počeli da grade najpre restoran, a sada i vajate za prenoćište.

„Imamo 19 kućica za prenoćište, s tim da je sedam završeno i u upotrebi sa 20 kreveta. Nadam se da ćemo do sledeće godine i ostale završiti i imati preko 60 ležajeva“, kaže Vasiljevićeva.

Restoran je otvoren pre mesec dana, u i njemu se služi domaća hrana koju sami proizvode ili je nabavljaju od okolnih domaćinstava.

„Trudimo se da sve što možemo od hrane koja se poslužuje u restoranu proizvedemo sami. To su uglavnom neka pređela i mezetluci. Meso nabavljamo iz okolnih klanica i trudimo se da to što poslužujemo bude domaća hrana, specifična za našu Rađevinu“, navodi Vasiljevićava.

Dodaje da su do sada sve finasirali svojim novcem, ali su sada
konkurisali za opšitnska podsticajna sredstva u visini od 1.000 do 1.200 evra po ležaju.

„Sve što se dobije na taj način znači, jer smo prilično novca uložili u ovaj kompleks i sve što dobijemo omogućiće da upotpunimo i završimo ono što smo započeli“, rekla je ona.

Kaže da je cela porodica angažovana u poslu, s tim da su ona, mama i tata angažovani čitavog dana, a brat, snaha i njihov sin koji žive u Novom Sad, pomažu po potrebi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.