U trendu

Kupac može da ostvari prava bez računa i garancije

U vreme pojačanih prazničnih kupovina važno je ukazati na prava potrošača i praktične načine na koji ona mogu da se ostvare. Trenutno postoji oko 25 organizacija za zaštitu potrošača. Uglavnom je reč o malim lokalnim organizacijama, ali i nekoliko velikih potrošačkih asocijacija.

Nebojša Lazarević, član Pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU, objašnjava osnovna prava koja potrošači uživaju: „U prvih šest meseci potrošač ima pravo na popravku robe, zamenu robe, raskid ugovora i povraćaj novca, ili, ukoliko je u pitanju neki neznatan problem, na umanjenje cene.“

Više od 50 odsto pritužbi tržišnoj i drugim inspekcijama vezan je za garanciju. Lazarević naglašava: „Prava ostvarujete bez obzira da li je uz robu došao garantni list, njime samo dobijate veće mogućnosti.“

Takođe, u praksi se često dešava da prodavac odbije da ispuni svoju zakonsku dužnost ukoliko potrošač ne poseduje račun. „Po novom zakonu nije obaveza imati račun, već to može biti bilo koji dokaz o kupovini, slip, skenirani račun, ili bilo koji drugi vid dokazivanja kupovine“, dodaje Lazarević.

Postoji i određeni broj situacija u praksi u kojima potrošači smatraju da uživaju određena prava, a to nije slučaj. Najčešće je reč o situacijama kada je greškom potrošača kupljen neodgovarajući broj odeće ili obuće. “Iako potrošač ovde insistira na svojim potrošačkim pravima, zamenu robe trgovac po pravilu vrši dobrovoljno, radi svoje reputacije, to nije i njegova dužnost”.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.