U trendu

Kupci 50% luksuzne robe u svetu biće Kinezi do 2025.

MILANO – Kineski potrošači će ostati pokretačka snaga za tržište luksuznih proizvoda, navodi se u dans objavljenoj studiji konsultantske kuće Bejn (Bain), koja pokazuje da će oni do 2025. godine učestvovati sa gotovo jednom polovinom u globalnoj kupovini skupocene robe.
Kineski kupci će za samo šest godina imati 46-procentni udeo u svetskoj prodaji luksuzne robe, čija će vrednosti, prema procenama, iznositi oko 365 milijardi evra, prema studiji Bejna, urađenoj za Altagamu, italijansko udruženje proizvođača luksuznih proizvoda, prenosi agencija AP.

Prošle godine, dobrostojeći kineski građani su imali udeo od jedne trećine u ukupnoj svetskoj kupovini odeće, aksesoara i kozmetike.
Prema Bejnu, procenjuje se da će prodaja skupocene robe ove godine zabeležiti rast od 2,0 procenta na 260 milijardi evra, isključujući luksuznu umetnost, dizajn i dekoraciju.

Međutim, kada se u obzir uzmu i luksuzna roba i luksuzne usluge očekuje se da će tržište porasti za 5,0 odsto na 1.200 milijardi evra na svetskom nivou.

Takođe se predviđa povećanje prodaje luksuzne robe u Kini ove godine za 18 odsto na 23 milijarde evra. U Evropi i Americi, dva najveća tržišta za skupu brendiranu robu, ne očekuju se promene u tekućoj godini zbog njihovih jakih valuta, tako će se prodaja zadržati na nivou od 84 milijarde evra i 80 milijardi evra, respektivno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.