U trendu

Kupci starih potraživanja znaće se 12. februara

BEOGRAD – Otvaranje obavezujućih ponuda za kupovinu problematičnih potraživanja banaka u stečaju održaće se 12. februara, a interesovanje potencijalnih investitora je iznad očekivanja, saopštila je Agencija za osiguranje depozita (AOD).

Džava je u oktobru prošle godine oglasila prodaju dugova pet propalih banaka, koje su u stečaju – Agrobanke, Nove Agrobanke, Univerzal banke, Privredne banke Beograd i Razvojne banke Vojvodine.

U slučaju Agrobanke stari krediti preduzećima imaju nominalnu vrednost od 11,9 miliona evra, Nove Agrobanke 119 miliona evra, Univerzal banke 33,9 miliona evra, Privredne banke Beograd 14,7 miliona evra, Razvojne banke Vojvodine 8,8 miliona evra.

AOD prodaje i potraživanja prema pravnim licima od 53,6 miliona evra za račun države.

Predstavnici MMF-a izrazili su interesovanje za tekući tenderski postupak prodaje
problematicnih potraživanja banaka u stečaju, odnosno Republike Srbije i AP Vojvodine kojima upravlja Agencija u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju AOD-a.

„Ocenjeno je da je interesovanje potencijalnih investitora
iznad očekivanja“, kažu u Agenciji i dodaju da je za 12.februar ove godine predviđeno otvaranje obavezujućih ponuda.

Reč je o ponudi kombinovanog portfelja problematicnih potraživanja banaka u stecaju, Republike Srbije i AP Vojvodine, kojima upravlja Agencija, nominalne vrednosti od 240 miliona evra.

Ova potraživanja su, kažu u Agenciji, ponuđena za prodaju na tržištu sa ciljem postizanja najbolje moguće tržišne cene „i to zahvaljujući sinergetskom efektu uključivanja većeg broja pojedinačnih potraživanja različitih institucija u jedan portfelj značajnije nominalne vrednosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar