U trendu

Kurc: Severni tok 2 koristi interesima austrijske ekonomije

MOSKVA – Beč pozdravlja odluku Vašingtona da odustane od daljih sankcija protiv kompanija uključenih u izgradnju gasovoda Severni tok 2 od Rusije do Evrope, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurz za agenciju Tas.

Prema rečima austrijskog kancelara, koji će se sutra putem video linka obratiti na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog doruma u Sankt Peterburgu, ruski gasni projekat je u skladu sa ekonomskim interesima Beča.

„Veoma sam zadovoljan što Sjedinjene Države više ne prete sankcijama kompanijama koje učestvuju u projektu Severni tok 2. Mi, kao i Nemačka, i dalje podržavamo Severni tok 2, jer je to od ekonomskog interesa za nas“, dodao je Kurc, prenosi Raša tudej.

Takođe je istakao da će Severni tok 2 pomoći diverzifikaciju evropskih kanala za snabdevanje energijom, što doprinosi „obezbeđivanju evropske energetske sigurnosti“.

Američki predsednik DŽo Bajden rekao je prošlog meseca da je prekasno da se zaustavi gasovod Severni tok 2 koji povezuje Rusiju i Nemačku, konstatujući da bi bilo „kontraproduktivno“ sankcionisati saveznike zbog projekta koji see privodi kraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.