U trendu

Kvalitetno obrazovanje za konkurentnu domaću industriju

BEOGRAD – U tekstilnim školama u Srbiji se od naredne godine očekuje uvođenje novih obrazovnih profila, najavljeno je danas u Privrednoj komori Srbije na skupu „Modernizacija obrazovnih profila u tekstilstvu“.

„U skladu sa potrebama naših istaknutih tekstilnih kompanija, razmatramo uvođenje novih tekstilnih profila sa ciljem da mladi ljudi steknu kvalitetno obrazovanje koje će im omogućiti da se posle školovanja odmah zaposle“, izjavila je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U modnoj, kao i u svakoj industriji, potrebno je, kako kaže, kreirati profile koji prate savremeni tehnološki razvoj i daju šansu đacima, da kroz kvalitetno i primenljivo obrazovanje, savladaju sve izazove modernog doba.

Tekstilna industrija u Srbiji brzo se razvija i napreduje, velike kompanije traže kvalitetne i obrazovane mlade kadrove, pa je dualni model obrazovanja najbol?i način da se odgovori potrebama privrede i zahtevima tržišta, poručeno je na konferenciji.

Grujić je podsetila da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju i da je u toku davanje mišljenja i sugestija.

„Ministarstvu i svim relevantnim partnerima koji su učestvovali u kreiranju propisa važno je da pristigne što više mišljenja, kako bi se usvojio moderan propis koji će omogućiti budućim inženjerima u oblasti tekstilne industrije da steknu znanje čija će primena našu modnu industriju učiniti još inovativnijom i konkurentnijom“, ocenila je Grujić.

U ponudi dualnog obrazovanja, već dve generacije je obrazovni profil modni krojač, prvi modernizovan u skladu sa dualnim principima, navodi se u saopštenju PKS.

Trenutno su formirana 22 odeljenja obrazovnog profila modni krojač, koji pohađa oko 500 učenika.

Osim profila modni krojač, postoji još 10 obrazovnih profila iz područja rada tekstilstvo i kožarstvo, koji se realizuju u tzv. klasičnom obrazovanju.

„PKS aktivno učestvuje u kreiranju politike upisa učenika u srednje škole, u saradnji sa resornim ministarstvom i upravo je naš zadatak da utvrdimo potrebe privrede za određenim obrazovnim profilima po dualnom modelu“, istakla je Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju PKS.

Dodaje da je osim profila modni krojač, privreda iskazala potrebu i da se profil modelar odeće realizuje po dualnom modelu obrazovanja i to u Leskovcu, Čačku, Kraljevu, Novom Pazaru.

Slađana Milojević, direktorka Klastera modne i odevne industrije Srbije FACTS, ukazala je na neophodnost uvođenja novih smerova u tekstilnim školama jer neki smerovi nisu modernizovani od 1991. godine.

„Želimo, kao što je to EU uradila 2004. godine, da donesemo platformu budućeg razvoja tekstilne industrije, usmerenu ka inovativnosti i kreativnosti“, istakla je Milojević i ukazala na važnost dualnog obrazovanja na svim nivoima od trećeg stepena do visokih studija, da se kroz stipendije omogući đacima nastavak školovanja nakon čega bi se vratili u kompanije koje su ih stipendirale.

U PKS je potpisan i Memorandum o saradnji Klastera FACTS i Udruženja srednjih tekstilnih škola Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike