U trendu

Lagard: Razmotriti izdavanje digitalnih valuta

SINGAPUR – Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izjavila je da bi centralne banke širom sveta trebalo da razmotre izdavanje digitalnih valuta.

To bi, kako je istakla u Singapuru, omogućilo da transakcije u digitalnim valutama budu sigurnije, prenosi BBC.

“Verujem da bi trebalo da razmotrimo mogućnost izdavanja digitalnih valuta. Mogla bi da se uspostavi uloga države u snabdevanju digitalne ekonomije novcem. Prednost je jasna. Vaša isplata će biti trenutna, sigurna, jeftina i potencijalno polu-anonimna… A centralne banke bi i dalje bile nadležne za bezbednost tog plaćanja”, rekla je Lagard na tehnološkoj konferenciji u Singapuru „Finteć Festival“.

Lagard je navela da centralne banke Kanade, Kine, Švedske i Urugvaja već “ozbiljno razmatraju” predlog o izdavanju digitalnih valuta.

“Virtuelna valuta koju izdaje centralna banka bila bi odgovornost države – kao što je i gotovina – a ne neke privatne kompanije. To bi učinilo transakcije sigurnijima i frekventnijima, a time i jeftinijima, što bi pomoglo potrošačima”, dodala je.

Bezgotovinska plaćanja značajno su porasla proteklih godina, što je postavilo nove izazove pred vlade i centralne banke.

Regulatori su izrazili zabrinutost po pitanju digitalnih valuta, zbog čega su pozvali na veći nadzor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.